ASV mācību laikā plānots nebijis manevrs - militāro lidmašīnu nosēdināšana uz civilās šosejas

Ārvalstīs
Sargs.lv/MLive
Foto: Reuters/Scanpix
Foto: Foto: Reuters/Scanpix

Mičiganas Gaisa nacionālā gvarde šonedēļ militāro mācību “Northern Strike”  ietvaros plāno īstenot vēsturisku manevru, nosēdinot sešas militārās lidmašīnas uz Mičiganas ziemeļu šosejas. Uzskatīts, ka šī kļūs par pirmo reizi ASV modernajā vēsturē, kad militārās lidmašīnas tiks nosēdinātas uz civilās brauktuves.

Ceturtdien, 5. augustā, apkalpes no vairākām militārām vienībām plāno nosēdināt sešas lidmašīnas uz civilās šosejas netālu no Alpenas, mācību ietvaros slēdzot šosejas posmu. Nosēdinātas tiks divas “C-146” un četras “A-10” lidmašīnas.

“Tiek uzskatīts, ka šī būs pirmā reize vēsturē, kad mūsdienu gaisa spēku lidmašīnas ar nolūku nolaidīsies uz civilās brauktuves ASV teritorijā,” teikts ASV Gaisa spēku pulkveža un Alpenas kaujas gatavības mācību centra komandiera Džima Rossi paziņojumā. “Mūsu centieni ir vērsti uz spēju apmācīt karavīrus jebkurā vidē, lai viņi spētu labāk sacensties, atturēt un uzvarēt.”

Mācību mērķis ir parādīt, kā aktīvā dienesta un rezerves vienības var integrēt, lai nodrošinātu gaisa atbalstu jebkādos apstākļos.

2018. gada jūnijā Mičiganas Gaisa nacionālās gvardes lidmašīna “A-10” veica nosēšanos uz šosejas Igaunijā daudznacionālo mācību “Saber Strike” ietvaros.

“Sargs.lv” jau vēstīja, ka līdz 6. augustam Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš atradīsies darba vizītē ASV, lai pārrunātu Latvijas un ASV bruņoto spēku sadarbību aizsardzības jomā, drošības un sadarbības aktualitātes, kā arī apmeklētu starptautiskās militārās mācībās “Northern Strike 2021”, kurās piedalās arī NBS karavīri.

“Covid-19 pandēmija nav spējusi apturēt Latvijas karavīru ilggadējo dalību militārajās mācībās “Northern Strike” – ne šogad, ne arī pērn. Mūsu sadarbība ar Mičiganas Nacionālo gvardi ir ar ļoti senām saknēm un turpinās ar konsekventi neatslābstošu efektivitāti,” norāda Nacionālo bruņoto spēku komandieris, vēršot uzmanību, ka arī šogad vairāk nekā 40 Latvijas karavīru kopā ar ASV karavīriem stiprinās spējas bruņotajiem spēkiem vitāli svarīgās jomās. 

Ikgadējas apvienotās sauszemes un gaisa spēku mācības “Northern Strike”, ko organizē Mičiganas Nacionālā gvarde, šogad norisinās no 31. jūlija līdz 14. augustam. Mācībās piedalās aptuveni 5100 karavīru no ASV, Apvienotās Karalistes, Latvijas un Libērijas.  

Dalies ar šo ziņu