Bruņoto spēku komandieris ASV apmeklē militārās mācības “Northern Strike”

NBS
Sargs.lv
NBS komandieris
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Līdz 6. augustam Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš atradīsies darba vizītē ASV, lai pārrunātu Latvijas un ASV bruņoto spēku sadarbību aizsardzības jomā, drošības un sadarbības aktualitātes, kā arī apmeklētu starptautiskās militārās mācībās “Northern Strike 2021”, kurās piedalās arī NBS karavīri.

“Covid-19 pandēmija nav spējusi apturēt Latvijas karavīru ilggadējo dalību militārajās mācībās “Northern Strike” – ne šogad, ne arī pērn. Mūsu sadarbība ar Mičiganas Nacionālo gvardi ir ar ļoti senām saknēm un turpinās ar konsekventi neatslābstošu efektivitāti,” norāda Nacionālo bruņoto spēku komandieris, vēršot uzmanību, ka arī šogad vairāk nekā 40 Latvijas karavīru kopā ar  ASV karavīriem stiprinās spējas bruņotajiem spēkiem vitāli svarīgās jomās. 

Ikgadējas apvienotās sauszemes un gaisa spēku mācības“Northern Strike”, ko organizē Mičiganas Nacionālā gvarde, šogad norisinās no 31. jūlija līdz 14. augustam. Mācībās piedalās aptuveni  5100 karavīru no ASV, Apvienotās Karalistes, Latvijas un Libērijas.  

Militāro mācību “Northern Strike” mērķis ir pilnveidot vienību kaujas gatavību, tai skaitā veicot kaujas šaušanu un integrējot apvienoto uguns atbalstu sauszemes spēku vienību uzdevumu izpildē, kā arī uzlabot sadarbību starp sabiedroto spēkiem. Mācības norisinās Alpenas Kaujas gatavības apmācības centrā un Greilingas poligonā. Nozīmīgu atbalstu tajās sniedz ASV Gaisa spēku, Jūras spēku, Armijas un Civilās aviācijas patruļas gaisa kuģi. Gaisa kuģi primāri veic tuvā gaisa atbalsta uzdevumus, nodrošinot arī karavīru pārvietošanu un pildot meklēšanas, glābšanas un novērošanas uzdevumus.

Šogad aprit 28 gadi kopš Latvijas un Mičiganas Nacionālā gvarde iesaistījās partnerattiecību programmā. Lielākie sadarbības projekti Mičiganas Nacionālajai gvardei šo gadu laikā bijuši ar Zemessardzi, Gaisa spēkiem, kā arī Sauszemes spēku Mehanizēto kājnieku brigādi, īpaši tuvā gaisa atbalsta kontrolieru apmācībā.

Mičiganas Nacionālās gvardes karavīri regulāri piedalās militārajās mācībās Latvijā – tai skaitā lstarptautiskajās mācībās “Summer Shield”, “Saber Strike” un “Sudraba Bulta”. Savukārt Latvijas bruņoto spēku karavīri un zemessargi regulāri piedalās mācībās “Northern Strike”.

Dalies ar šo ziņu