ASV veikušas uzlidojumus Afganistānā

Konfliktu zonas
LETA/AFP
bilde
Foto: Foto: AP/Scanpix

ASV pēdējo dienu laikā Afganistānā veikušas uzlidojumus, atbalstot valdības bruņotos spēkus cīņās pret talibu nemierniekiem, ceturtdien pavēstīja Savienoto Valstu Aizsardzības ministrija.

"Dažu pēdējo dienu laikā mēs esam veikuši uzlidojumus Afganistānas Nacionālo aizsardzības un drošības spēku atbalstam," pavēstīja Pentagona preses sekretārs Džons Kērbijs.

"Mēs turpināsim veikt uzlidojumus Afganistānas Nacionālo aizsardzības un drošības spēku atbalstam," žurnālistiem preses brīfingā sacīja Kērbijs, norādot, ka uzlidojumus pilnvarojis ASV Armijas Centrālās pavēlniecības (Centcom) komandieris ģenerālis Kenets Makenzijs.

Kērbijs paskaidroja, ka tuvākas detaļas nevar sniegt, tomēr atkārtoja ASV aizsardzības ministra Loida Ostina trešdien pausto, ka ASV turpina "ievērot saistības, lai palīdzētu Afganistānas drošības spēkiem un Afganistānas valdībai virzīties uz priekšu".

ASV gaisa spēki ilgstoši nodrošinājuši Afganistānas spēkiem taktisko pārākumu cīņā pret talibiem, un daudzi bažījas, ka tas var mazināties līdz ārvalstu karaspēka izvešanu, kaut arī pašas Afganistānas jaunie gaisa spēki apņēmīgi veic kaujas uzdevumus.

Trešdien ASV Apvienotās štābu priekšnieku komitejas priekšnieks ģenerālis Marks Milijs atzina, ka talibu šobrīd kontrolē aptuveni puse no 400 rajoniem.

Tomēr talibi nav ieņēmuši nevienu no blīvi apdzīvotajām lielajām pilsētām, viņš piebilda.

ASV karaspēka izvešana, ko plānots pabeigt 31.augustā, jau šobrīd ir par 95% pabeigta, norādīja Milijs.

Pēdējo mēnešu laikā drošības situācija Afganistānā ievērojami pasliktinājusies.

Kopš maija sākuma, kad tika uzsākts ārvalstu karaspēka izvešanas pēdējais posms, talibu nemiernieki ieņēmuši aptuveni pusi Afganistānas rajonu un iekļuvuši arī vairāku provinču galvaspilsētās, kā arī ieņēmuši stratēģiski svarīgus robežpunktus.

Vairākās provincēs neregulārie bruņotie formējumi šobrīd sniedz atbalstu drošības spēkiem, un novērotāji bažījas, ka valsts var ieslīgt vēl vienā pilsoņkarā.

Dalies ar šo ziņu