ASV Jūras spēki Melnajā jūrā nogādā ātrgaitas desantkuģi “USNS Yuma”

Ārvalstīs
Sargs.lv/Defence Blog
ASV Jūras spēku desantkuģis "USNS Yuma"
Foto: Foto: Austal USA/Flickr

ASV Jūras spēku pavēlniecība Eiropā un Āfrikā paziņojusi par “Spearhead” klases ātrgaitas desantkuģa “USNS Yuma” izvietošanu Melnajā jūrā, kur tas pievienosies mācībām NATO dalībvalstu un partnervalstu spēkiem.

“Spearhead” klases desantkuģi paredzēti līdz pat 600 tonnu smagu kravu pārvadāšanai 1200 jūras jūdžu attālumā. To ātrums sasniedz 35 mezglus.

Kuģis ir spējīgs darboties neiekārtotās ostās, kā arī citos ūdensceļos un ir aprīkots ar kaujas tehnikas izkraušanai un iekraušanai nepieciešamajām iekārtām. Kuģis spēj pārvadāt “M1 Abrams” kaujas tankus.

Desantkuģa konstrukcija veidota no alumīnija sakausējuma. Tas aprīkots ar helikopteru nosēšanās laukumu un kravas rampu, kuras kravnesība ir 100 tonnas.

USNS Yuma” iekšienē ir kajītes 42 apkalpes locekļiem un 104 operācijas dalībniekiem. Tāpat tajā ir ierīkotas sēdvietas 312 desantniekiem.

Kuģa helikopteru klājs spēj uzņemt dažāda veida smagos lidaparātus, tostarp helikopterus “CH-53 Super Stallion”.

Pašlaik kuģis ir uzsācis savu ienākšanu Melnajā jūrā caur Bosfora un Dardaneļu šaurumu.

“Sargs.lv” jau vēstīja, ka Melnajā jūrā notiek Ukrainas Jūras spēku un ASV Kara flotes kopīgi rīkotās mācības “Sea Breeze”, kas kļuvušas par vērienīgākajām kopš šo mācību aizsākuma 1997. gadā. Mācībās “Sea Breeze 2021” piedalās arī Latvijas Jūras spēku Mīnu kuģu eskadras ūdenslīdēju komanda.

Dalies ar šo ziņu