ASV gatavo jaunas sankcijas Krievijai

Ārvalstīs
Sargs.lv/The Moscow Times
Foto: Reuters/Scanpix
Foto: Foto: Reuters/Scanpix. ASV prezidenta Džo Baidena padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džeiks Salivans.

ASV gatavo jaunas sankcijas pret Krieviju saistībā ar Alekseja Navaļnija saindēšanu, svētdien paziņoja ASV prezidenta Džo Baidena padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džeiks Salivans, vēsta “The Moscow Times”.

Ieslodzītais opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs tika arestēts janvārī, atgriežoties Krievijā pēc ārstēšanās Vācijas slimnīcā, kas bija nepieciešama pēc saindēšanās ar nervu aģentu, ko, viņaprāt, organizēja Maskava.

“Mēs esam sankcionējuši Krieviju par Alekseja Navaļnija saindēšanu… Mēs kopā ar Eiropas sabiedrotajiem vienojāmies centienos uzstādīt Krievijai kopīgas sankcijas par ķīmisko ieroču izmantošanu pret vienu no viņu pilsoņiem Krievijas teritorijā,” ziņu aģentūrai “CNN” sacīja ASV prezidenta Džo Baidena nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans.

ASV martā noteica sankcijas pret Krievijas Krievijas Federālā drošības dienesta direktoru pēc tam, kad konstatēja, ka aģentūra vainojama pie indēšanas.

“Mēs gatavojam vēl vienu sankciju paketi, kas piemērojama šajā gadījumā. Mēs esam parādījuši, ka šajā jautājumā nepaliksim vienaldzīgi,” sacīja Dž. Salivans.

Maskava brīdinājusi, ka jaunu sankciju gadījumā Krievija gatava reaģēt.

“ASV nelikumīgajām darbībām vienmēr ir sekojusi mūsu likumīga atbilde,” paziņoja Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāve Marija Zaharova. “Dīvaini, ka dažiem cilvēkiem Vašingtonā patīk bezgalīgi mest apļus un saskarties ar tiem pašiem šķēršļiem.”

Par jaunu sankciju izstrādi paziņots vien dažas dienas pēc Ženēvā notikušā samita starp Džo Baidenu un Vladimiru Putinu, abu valstu līderiem cenšoties mazināt spriedzi  ASV un Krievijas attiecībās.

Pēc tam, kad Džo Baidens marta intervijā nosauca Vladimiru Putinu par “slepkavu”, Krievija atsauca savu vēstnieku Anatoliju Antonovu no Vašingtonas, savukārt ASV atsauca savu vēstnieku Džonu Salivanu.

Dienu pēc samita Kremlis piesardzīgi izteicās par turpmāko dialogu ar Vašingtonu. “Mēs esam gatavi turpināt šo dialogu tādā pašā mērā kā Amerikas puse,” televīzijas intervijā sacīja Vladimirs Putins. Viņš  norādīja, ka tikšanās bijusi “diezgan draudzīga” un ka viņi ar Baidenu “spēja saprast viens otru galvenajos jautājumos”.

Dalies ar šo ziņu