Krievija pārskata Nacionālās drošības stratēģiju, paplašinot spēka izmantošanu

Ārvalstīs
Sargs.lv/DefenseNews/Associated Press
Krievijas Nacionālās drošības sekretārs Nikolajs Patruševs
Foto: Foto: Russian Security Council/TASS/Scanpix

Krievijas pārskatītā Nacionālās drošības stratēģija paredz spēka metožu izmantošanu, kā atbildi “nedraudzīgām ārvalstu darbībām,” tā šonedēļ paziņojis Krievijas Drošības padomes sekretārs Nikolajs Patruševs, vēsta “Associated Press”.

Saskaņā ar viņa teikto dokuments paredz, ka Maskava var pielietot “simetriskus un asimetriskus pasākumus, lai traucētu vai novērstu nedraudzīgas darbības, kuras apdraud Krievijas Federāijas suverenitāti un teritoriālo integritāti”.

Intervijā Krievijas valdībai piederošajam laikrakstam “Rossiyskaya Gazeta” N. Patruševs sacījis, ka “galvenokārt tie būs īpaši ekonomiski pasākumi, bet vajadzības gadījumā arī dažāda veida piespiešanas metodes".

Salīdzinot ar iepriekšējo Nacionālās drošības stratēģijas redakciju, kura tika publicēta 2015. gada decembrī, jaunās stratēģijas redakcijā pēc N. Patruševa teiktā, būtisks uzsvars likts uz informatīvo drošību, kā vienu no galvenajām prioritātēm,

Krievijas attiecības ar ASV un tās sabiedrotajiem Eiropā šobrīd ir nokritušas līdz zemākajam līmenim kopš Aukstā kara beigām. Tam par iemeslu kalpojusi Krievijas īstenotā Ukrainai piederošās Krimas pussalas nelikumīgā sagrābšana un aneksija. Tāpat Krievija tiek vainota par iejaukšanos Rietumvalstu vēlēšanu sistēmā, kiberuzbrukumiem un Kremļa oponentu slepkavībām.

Pārskatītā Krievijas Nacionālā drošības stratēģija publiskota īsi pirms 16.jūnijā Ženēvā gaidāmās Krievijas autoritārā prezidenta Vladimira Putina tikšanās ar ASV prezidentu Džo Baidenu. Pirms tās Krievija paziņojusi, ka negaida būtiskas izmaiņas abu valstu attiecībās, kā arī norādīja, ka pirms tās nosūtīs vairākus “ASV nepatīkamus signālus”. ASV prezidents paziņojis, ka tikšanās laikā ar Krievijas prezidentu plāno pārrunāt cilvēktiesību ievērošanas pārkāpumus Krievijā.

Dalies ar šo ziņu