Sudāna aptur Krievijas militārās bāzes izveidi pie Sarkanās jūras

Ārvalstīs
Sargs.lv/Sudan Tribune
Krievijas karakuģis Sudānas ostā šī gada februārī.
Foto: Foto:AP/Scanpix. Krievijas karakuģis Sudānas ostā šī gada februārī.

Sudāna ir apturējusi vienošanos ar Krieviju par Jūras loģistikas centra un kuģu remontrūpnīcas izveidošanu pie Sarkanās jūras, līdz to apstiprinās Sudānas Pagaidu likumdošanas padome, ziņo aģentūra "Sudan Tribune".

Tomēr Krievijas vēstniecība Hartūmā paziņojusi, ka tā "nav saņēmusi nekādus paziņojumus no Sudānas puses".

Preses paziņojumos atklāts, ka Sudānas valdība uzdevusi Sudānas Sarkanās jūras reģiona komandierim novērst Krievijas kuģu ienākšanu Sudānas armijas “Flamingo” militārajā bāzē.

Vairāki Krievijas kuģi pēdējās dienās ieradušies, lai izveidotu jūras spēku apgādes staciju, par kuru slēgta vienošanās ar iepriekšējo režīmu, 2017.gadā tiekoties Omaram al Baširam un Vladimiram Putinam.

“Sargs.lv” jau ziņoja, ka 2020.gada nogalē Krievija oficiāli noslēgusi vienošanos ar Sudānu par jūras spēku bāzes izveidi šajā Āfrikas valstī, kas ļautu tās kara flotei tuvināties izvirzītajam mērķim – veikt jūras operācijas globālā mērogā.

Kā norāda analītiķi, šādas bāzes izveide ir daļa no Kremļa centieniem atjaunot Krievijas kara flotes klātbūtni pasaules jūrās un okeānos, kas saruka pēc PSRS sabrukuma. Tagad autoritārais Krievijas prezidents Vladimirs Putins pamazām cenšas atjaunot Krievijas militāro varenību laikā, kad viņa vadītās valsts attiecības ar Rietumiem ir ārkārtīgi saspringtas.

Šī mēneša sākumā tika ziņots, ka Krievijas militārie kuģi sākuši piegādāt aprīkojumu un radarus, lai sāktu objekta izveidi.

“Sudan Tribune” ziņo, ka Sarkanās jūras militārā reģiona komandieris informējis Krievijas amatpersonas par vienošanās apturēšanu un pavēlējis pārtraukt spēku izvietošanu.

“Attiecīgi tika nolemts pārtraukt jebkādus nolīgumus par militārajām bāzēm, kas parakstīti gāztā prezidenta Omara al Bašira valdīšanas laikā”, ziņo avoti.

Krievijas ziņu aģentūra “TASS” trešdien ziņoja par līguma apturēšanu, atsaucoties uz arābu ziņu kanālu Dubaijā “Al Arabiya TV”.

Līgums paredz, ka pēc 25 gadu termiņa noslēgšanās to būs iespējams pagarināt vēl uz 10 gadiem, ja puses pret to neiebildīs.

Krievijas vēstniecība Hartūmā ceturtdienas rītā nāca klajā ar paziņojumu, ka Sudānas valdība viņus vēl oficiāli nav informējusi par šo lēmumu.
“Mēs uzsveram, ka šis līgums stājas spēkā tikai pēc tam, kad to būs ratificējušas abas puses”, teikts paziņojumā.

“Tā kā tas vēl nav noticis, visi pārējie apgalvojumi ir nelietīgi un to mērķis ir Krievijas Federācijas un Sudānas Republikas attiecību bojāšana”, piebilsts paziņojumā.

Dalies ar šo ziņu