A. Anušausks: Lietuva stiprina sabiedrības noturību un veicina iesaisti valsts aizsardzībā

Ārvalstīs
Sargs.lv
Lietuvas Nacionālās aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks kopā ar Latvijas aizsardzības minitru Arti Pabriku
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Pārskatot Nacionālās drošības stratēģiju, Lietuvas valdība lielu uzmanību pievērš sabiedrības pilsoniskās pretošanās sistēmas pilnveidei, meklējot veidus, kā stiprināt iedzīvotāju psiholoģisko noturību un vairotu viņu vēlmi aktīvāk iesaistīties valsts aizsardzībā. Tā intervijā “Sargs.lv” saka Lietuvas nacionālās aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks (Arvydas Anušauskas), kurš bija ieradies darba vizītē Latvijā, lai tiktos ar Latvijas aizsardzības ministru Arti Pabriku un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vadību.

Latvijas un Lietuvas aizsardzības ministri pārrunājuši vairākus ar abu valstu sadarbību aizsardzības jomā saistītus jautājumus, tajā skaitā arī par drīzumā gaidāmo Baltijas valstu aizsardzības sadarbības formāta tikšanos, kas plānota Šauļu aviācijas bāzē Lietuvā, jo Lietuva šogad ir Baltijas valstu aizsardzības sadarbības formāta vadošā valsts.

Jau ziņots, ka Baltijas valstu aizsardzības sadarbības formāta ietvaros Baltijas valstis – Lietuva, Igaunija un Latvija –  uztur regulāru aizsardzības ministru un bruņoto spēku komandieru,  kā arī ekspertu līmeņa dialogu par aizsardzības politiku, spēju attīstību un sadarbības iespējām.

Tāpat A. Anušausks iepazinās ar Latvijas Aizsardzības ministrijas pieredzi, ieviešot visaptverošu valsts aizsardzības sistēmu, jo šī joma aktuāla arī Lietuvā. “Sargs.lv” jau rakstīja, ka šī gada sākumā Lietuva sākusi darbu pie visaptveroša valsts aizsardzības plāna, kurā uzsvars ne tikai uz bruņotu aizsardzību, bet arī uz citu valsts institūciju un sabiedrības pilsoniskās pretošanās lomas stiprināšanu.

Tāpat pēdējā laikā Lietuva sākusi pārskatīt arī savu Nacionālās drošības stratēģiju, ņemot vērā draudus, ko rada Ķīna un Krievija. “Sargs.lv” jau iepriekš vēstīja, lai izstrādātu stratēģiju, izveidota starpinstitūciju darba grupa aizsardzības ministra A. Anušauska vadībā, kas priekšlikumus Lietuvas parlamentam plāno sagatavot līdz 30. jūnijam. Lai diskusijā iesaistītu pēc iespējas lielāku Lietuvas sabiedrības daļu, arī Lietuvas Aizsardzības ministrija plāno rīkot apaļā galda diskusijas un publiskas konsultācijas ar akadēmiskajām institūcijām un analītiķiem, kā to iepriekšējos gados un arī šogad turpina darīt Latvijas Aizsardzības ministrija.

Image
Lietuvas Nacionālās aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks sniedz interviju portālam "Sargs.lv"
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto:Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks sniedz interviju portālam "Sargs.lv"/ Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija

Tāpat A. Anušausks atklāja, ka notiek darbs arī pie sabiedrības pilsoniskās pretošanās stratēģijas izstrādes. “Ir svarīgi saprast, ka valsts drošība un aizsardzība nav atkarīga tikai no tās militārajām spējām un Aizsardzības ministrijas. Plānots, ka šogad Lietuvā stāsties spēkā arī jaunā mobilizācijas sistēma, kas ļaus efektīvāk plānot un organizēt mobilizācijai nepieciešamos resursus,” viņš saka.

Lietuvas sabiedrības pilsoniskās pretošanās stratēģijas ietvaros plānots stiprināt sabiedrības noturību, tai skaitā psiholoģisko, kā arī veicināt tās vēlmi iesaistīties valsts aizsardzībā. Lietuvas aizsardzības ministrs atzīst – tas ir ļoti svarīgi ne tikai Lietuvā, bet arī pārējās Baltijas valstīs, kuras īpaši šajā Covid laikā saskaras ar ļoti lielu dezinformācijas un viltus ziņu apjomu. Jāveicina kritiskā domāšana, lai iedzīvotāji būt noturīgi pret šiem un cita veida draudiem.

Raksturojot lietuviešu šī brīža gatavību iesaistīties valsts aizsardzībā un noturību pret dažādiem satricinājumiem, A. Anušausks norāda – Covid-19 pandēmijas laikā mērķtiecīgu dezinformācijas kampaņu skaits ievērojami pieauga, tāpēc jādara viss, lai iedzīvotāji pret šādiem riskiem kļūtu noturīgāki. Ļoti svarīga loma šajā procesā ir valdošajai varai un tās lēmumiem. “Protams, 100% pārliecību un uzticību valdībai sabiedrībā sasniegt nav iespējams, bet vēlamies sasniegt lielāko daļu,” saka Lietuvas aizsardzības ministrs.

Image
Lietuvas aizsardzības ministrs
Foto: Foto: Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks sniedz interviju portālam "Sargs.lv"/ Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija
Foto: Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks sniedz interviju portālam "Sargs.lv"/ Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija

 

Vēl viens no sarunu tematiem A. Anušauska vizītes laikā Latvijā bija Krievijas pastiprinātās militārās aktivitātes Baltijas valstu robežu tuvumā, tai skaitā arī rudenī gaidāmās Krievijas un Baltkrievijas vērienīgās militārās mācības “Zapad”.

“Sargs.lv” jau vēstīja – šī gada februāra sākumā tika izziņots, ka arī šoruden Krievija kopā ar Baltkrieviju Baltijas pierobežā rīkos militārās mācības “Zapad 2021”. Tām pastiprinātu uzmanību pievērš arī Baltijas izlūkdienesti, piemēram, Igaunijas Ārējās izlūkošanas dienests savā darbības pārskatā norādīja – paredzams, , paredzot – šajā laikā, visticamāk, palielināsies arī Krievijas gaisa spēku lidojumu aktivitāte virs Baltijas jūras, un papildu karakuģu ienākšana reģiona ūdeņos.

Dalies ar šo ziņu