Lietuva sākusi pārskatīt Nacionālās drošības stratēģiju

Ārvalstīs
Sargs.lv/LRT.lt/BNS
Lietuvas karavīri mācībās "Kristāla bulta 2021"
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Lietuva sākusi pārskatīt savu Nacionālās drošības stratēģiju, ņemot vērā draudus, ko rada Ķīna un Krievija, atsaucoties uz Lietuvas aizsardzības ministra Arvīda Anušauska (Arvydas Anušauskas) teikto ziņo BNS.

"Mainīgā starptautiskā drošības vide un arvien jaunie izaicinājumi ir kļuvuši par stimulu, lai runātu par esošās Nacionālās drošības stratēģijas pārskatīšanu," savā paziņojumā pauž  A. Ašauskas.

"Tādi faktori, kā, piemēram, Ķīnas pieaugošā vara, aizvien notiekošā Krievijas bruņoto spēku modernizācija Rietumu kara apgabalā un Covid-19 pandēmija, ir radījuši nepieciešamību pārvērtēt līdzekļus, kas tiek izmantoti, lai nodrošinātu valsts drošību un Lietuvas interešu aizstāvību," viņš piebilda.

Lai izstrādātu stratēģiju, izveidota starpinstitūciju darba grupa aizsardzības ministra A. Anušauska vadībā. Tā savus priekšlikumus Lietuvas parlamentam plāno sagatavot līdz 30. jūnijam.

Pēc ministra teiktā, mērķis ir izvērtēt militāros un nemilitāros rīkus, lai reaģētu uz draudiem, kā arī pilnveidot Lietuvas institūciju darbību un meklēt veidus, kā iesaistīt privāto un nevalstisko sektoru aizsardzībā.

Aizsardzības ministrija rīkos, strādājot pie Nacionālās drošības stratēģijas izmaiņām, plāno rīkot apaļā galda diskusijas un publiskas konsultācijas ar akadēmiskajām institūcijām un analītiķiem.

Nacionālās drošības stratēģiju apstiprina Lietuvas Seims.

Dalies ar šo ziņu