ASV pret Krieviju noteiks jaunas sankcijas, tostarp aizliegumu apkalpot Krievijas obligācijas

Ārvalstīs
Sargs.lv/Bloomberg
ASV Baltais nams
Foto: Foto: Pixabay.com

ASV prezidenta Džo Baidena administrācija drīzumā noteiks jaunas sakncijas gan pret vairākiem Krievijas pilsoņiem, gan iestādēm un organizācijām saistībā ar apsūdzībām par  kiberuzbrukumu ASV informācijas tehnoloģiju uzņēmumam “SolarWinds”, kas izraisīja līdz šim lielāko datu noplūdi un spiegošanas skandālu, kā arī par Kremļa centieniem iejaukties ASV vēlēšanās, ziņo aģentūra “Bloomberg”.

“Bloomberg”, atsaucoties uz anonīmu, taču ASV prezidenta administrācijai tuvu stāvošu amatpersonu vēsta, ka ASV atbildes soļi ietvers sankciju noteikšanu pret 12 cilvēkiem, tostarp Krievijas valdības un izlūkdienestu amatpersonām, kā arī aptuveni 20 uzņēmumiem un iestādēm.

Papildus Dž. Baidena administrācija meklē iespējas liegt ASV finanšu iestādēm tirgot un apkalpot parādzīmes, ko emitējusi Krievijas centrālā banka, Finanšu ministrija un Valsts ieguldījumu fonds. Tiesa, precīzs laiks, ka tiks noteikti šie ierobežojumi, “Bloomberg” avoti neatklāj.

Tāpat, saskaņā ar “Bloomberg” avotu teikto, ASV plāno izraidīt vairāk nekā 10 Krievijas amatpersonas un diplomātus.

Jaunās sankcijas stāsies spēkā dažas dienas pēc tam, kad ASV prezidents Dž. Baidens brīdināja autoritatīvo Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu par to, ka ASV aizstāvēs savas nacionālās drošības intereses.

Pēdējo dienu laikā ievērojami pieaugusi spriedze Krievijas un ASV attiecībās saistībā ar Krievijas bruņoto spēku savilkšanu ap Ukrainas robežām. Aicinājumu Krievijai deeskalēt situāciju pie Ukrainas robežām līdz ar ASV un Eiropas Savienību izteikusi arī NATO.

Tai pat laikā Dž. Baidens šonedēļ telefona sarunā ar V. Putinu apsprieda ideju par abu valstu līderu samitu, lai apspriestu sarežģītās Maskavas un Vašingtonas attiecības. Krievijā šīs ziņas tika uztvertas ar sajūsmu. Tās pat veicināja lielāko rubļa kursa kāpumu pret ASV dolāru pēdējo trīs mēnešu laikā. Šis ASV prezidenta telefona zvans investoru ieskatā ļāva izteikt cerības, ka abu valstu starpā mazināsies spriedze un nebūs riski par jaunām sankcijām. Tomēr ceturtdien šīs cerības tika aizslaucītas un Krievijas rubļa kurss atkal nokrita par 2.1%.

Kā norāda “Bloomberg” pagaidām nedz Baltais nams nedz Nacionālās drošības padome, ASV Valsts kase vai ASV Valsts departaments nav snieguši nekādus komentārus saistībā ar iespējamām sankcijām.

ASV Izlūkdienesti pauda pārliecību, ka V. Putins un Krievijas valdība pilnvarojusi un vadījusi centienus ietekmēt ASV 2020. gada vēlēšanas. Dažu no plānotajiem ASV pretpasākumiem būs vērsti pret Krievijas izlūkdienestu kontrolētajiem medijiem, kas saistīti ar dezinformācijas izplatīšanu. Citi ASV pretpasākumi būs vērsti pret Krievijas valsts piederīgajiem, kuri darbojas ārpus Krievijas, taču pēc stingriem Maskavas rīkojumiem un pavēlēm.

Tikmēr Krievija vairākkārtīgi noraidījusi ASV pārmetumus par tās iejaukšanos vēlēšanās, Kremļa kritiķu indēšanu ārvalstīs, kā arī par atlīdzību piedāvāšanu Afganistānas nemierniekiem par ASV karavīru nogalināšanu.

Pagājušajā nedēļā Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs sacīja, ka Krievija atbildēs uz jebkuru jaunu sankciju noteikšanu.

Dalies ar šo ziņu