Par Armēnijas bruņoto spēku komandieri nominēts ģenerālleitnants Artaks Davtjans

Ārvalstīs
Sargs.lv/Armenpress/LETA
Ģenerālleitnants Artaks Davtjans
Foto: Foto: Armenpress.am

Armēnijas premjerministrs Nikols Pašinjans par jauno Armēnijas bruņoto spēku komandieri nominējis ģenerālleitnantu Artaku Davtjanu (Artak Davtyan), atsaucoties uz premjera biroja paziņojumu vēsta Armēnijas ziņu aģentūra “Armenpress”.

N.Pašinjans priekšlikumu par jaunā bruņoto spēku komandiera apstiprināšanu amatā iesniedzis prezidentam Armenam Sarkisjanam (Armen Sarkisianam). Lai jaunais komandieris sāktu pildīt savus pienākumus, lēmumprojekts jāapstiprina Armēnijas prezidentam.

Ja Armēnijas prezidents apstiprinās ģenerālleitnanta A. Davtjana kandidatūru, tā būs otrā reize, kad viņš pildīs Armēnijas bruņoto spēku komandiera pienākumus. Iepriekš viņš šajā amatā bija no 2018. līdz 2020. gadam.

Jau ziņots, ka pēc Armēnijai neveiksmīgā Kalnu Karabahas konflikta, kura laikā tās bruņotie spēki cieta sakāvi, valstī izraisījusies politiskā krīze. Liela daļa Armēnijas sabiedrības uzskata, ka, ar Krievijas starpniecību noslēgtā vienošanos ar Azerbaidžānu par uguns pārtraukšanu, ir atklāta Armēnijas kapitulācija

Vienošanās paredz, ka armēņi zaudē daļu Kalnu Karabahas pamatteritorijas, kā arī visus drošības buferzonas rajonus, kas kopš pagājušā gada deviņdesmitajiem gadiem atradās armēņu kontrolē.

Uzreiz pēc pamiera parakstīšanas Erevānā un citviet Armēnijā sākās plaši protesti pret valdību, to dalībniekiem pieprasot premjera demisiju. To vēl vairāk pastiprināja konflikts starp Armēnijas premjeru un bruņoto spēku komandieri.

Armēnijas premjers jau vienreiz mēģināja atlaist no amata līdzšinējo bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieku Oniku Gasparjanu. Bruņoto spēku komandieris un vēl 40 augsta ranga virsnieki uz to atbildēja, pieprasot paša N. Pašinjana atkāpšanos. To Armēnijas premjers nodēvēja par militārā apvērsuma mēģinājumu.

Lai gan pirmajā reizē Armēnijas prezidents A.Sarkasjans priekšlikumu par valsts bruņoto spēku komandiera nomaiņu noraidīja, šodien N. Pašinjans viņam atkārtoti iesniedzis tāda paša satura lēmumprojektu.

Uz protestiem pret valdību, pieprasot N. Pašinjana atkāpšanos, sabiedrību aicinājusi arī opozīcija.

Dalies ar šo ziņu