Armēnija pirms pamiera noslēgšanas paspējusi izšaut “Iskander” raķetes

Konfliktu zonas
Sargs.lv/TheDrive
Iskander
Foto: Foto: Russian Defence Ministry/TASS/Scanpix

Naktī uz otrdienu Kalnu Karabahā stājās spēkā pamiers starp Azerbaidžānu un Armēniju. Dažas stundas pirms tā stāšanās spēkā sociālajos medijos nonāca video, kurā redzams, ka Armēnija pa mērķiem Azerbaidžānā palaidusi savas “Iskander”  raķetes.

“Iskander” pielietošana varēja kļūt par nopietnu situācijas eskalācijas punktu gadījumā, ja drīz pēc tam nebūtu noslēgts pamiers. Tiesa, nav skaidrs, kad video fiksētā raķešu palaišana notikusi. Video kvalitāte gan ir zema – ar grūtībām tajā var saskatīt raķešu palaišanas iekārtas un pašas raķetes aprises, taču pierādījumi liecina, ka izšauti tieši “Iskander”, nevis Armēnijas bruņojumā esošās vecākās “Točka” un “Scud” raķetes – videomateriālā redzama divu raķešu palaišana, savukārt vecākās paaudzes iekārtas ir spējīgas nest tikai vienu raķeti.

Armēnija ir vienīgā valsts, kas no Krievijas iepirkusi “Iskander-E” raķetes, kurām eksporta vajadzībām ierobežots darbības attālums līdz 280 km. Lai arī Armēnija vairākas reizes draudēja pielietot savas modernākās ieroču sistēmas, līdz šim tā apmierinājās ar vecāko “Scud” un “Točka” raķešu startiem, neraugoties uz to, ka Azerbaidžāna vismaz vienreiz ir izmantojusi no Izraēlas iepirktās “Lora” ballistiskās raķetes.

 

Drīz pēc pamiera izziņošanas Azerbaidžānas galvaspilsētā Baku nogranda vairāki sprādzieni, liecina sociālajos medijos pieejamā informācija. Lai arī nav skaidra to izcelsme, ir skaidrs, ka tie nav saistīti ar iespējumu Armēnijas “skander-E” raķešu startu. Pirmkārt, tie nogranduši krietni vēlāk, otrkārt, Armēnijas arsenālā esošās “Iskander-E” raķetes Baku sasniegt nespēj.

Dalies ar šo ziņu