Kanādas bruņoto spēku komandiera amatā stājas admirālis Arts Makdonalds

Ārvalstīs
Sargs.lv
Kanādas armija
Foto: Foto: Kanādas bruņotie spēki

Pēc teju 39 gadu ilga militārā dienesta no Kanādas bruņotajiem spēkiem atvaļinājies iepriekšējais komandieris ģenerālis Džonatans Vānss (Jonathan H. Vance), un tiešsaistes ceremonijas laikā viņa vietā stājies jaunais Kanādas armijas komandieris admirālis Arts Makdonalds (Art McDonald). Atskatoties uz paveikto, ģenerālis Dž. Vānss norādīja - Kanādas vadītā NATO kaujas grupa Latvijā ir lielisks piemērs sabiedroto solidaritātei un starptautiskās drošības stiprināšanai.

Kā, stājoties amatā, visus Kanādas bruņoto spēkus uzrunāja jaunais komandieris admirālis A. Makdonalds, ikvienam, kurš pievienojies dienestam Kanādas bruņotajos spēkos ir pirmā vieta viņa prātā. “Esmu lepns būt daļa no jūsu spēka,” viņš sacīja, norādot, ka Kanādas bruņotajos spēkos dienošo profesionalitāte, atjautība, radošums un patiesums iedvesmo kanādiešus un ir viņu cerība grūtos laikos. “Jūs esat labākais no Kanādas, kad labākais no Kanādas ir nepieciešams mājās vai ārvalstīs,” teica jaunais komandieris.

Tāpat viņš norādīja, ka Covid-19 pandēmija un ar to saistītie ierobežojumi visiem ir pārmaiņu laiks, kas faktiski visu iedzīvotāju ikdienas ritmu darbā un mājās. Lai arī vakcinācija pasaulē, tostarp Kanādas bruņotajos spēkos, ir sākusies, citi apdraudējumi līdz ar to nav atcelti. “Pasaule kļūst par arvien kompleksāku un prasīgāku vietu, kur Kanādas bruņoto spēku loma kļūst nozīmīgāka gan pašu mājās, gan ārvalstīs.

Image
Kanādas armija
Foto: Admirālis A. Makdonalds attēlā pa labi. Foto: Kanādas bruņotie spēki
Admirālis A. Makdonalds attēlā pa labi. Foto: Kanādas bruņotie spēki

Viņš piebilda – īstenojot Kanādas aizsardzības politiku, bruņotie spēki tiks nodrošināti ar visu nepieciešamo.

“Es dalu ar jums savu prieku par Kanādas armijas progresu jaunu kuģu, lidmašīnu, sauszemes transportlīdzekļu, ieroču sistēmu “C4ISR” tehnoloģiju un citas tehnikas un bruņojuma iegādē. Investīcijas un inovācijas turpinās noteikt toni arī bruņoto spēku turpmākajā attīstībā,” uzsvēra admirālis A. Makdonalds.

Tāpat jaunais komandieris uzrunā norādīja, ka būtiska ir arī iekļaujošas un daudzveidīgas darba un dienesta vides nodrošināšana bruņotajos spēkos, kā arī rasisma, diskriminācijas un naidīgas uzvedības identificēšana un izskaušana.

Image
Kanādas armija
Foto: Foto: Kanādas bruņotie spēki
Foto: Kanādas bruņotie spēki

Savukārt aizejošais komandieris ģenerālis Džonatans Vānss, kurš Kanādas bruņotajos spēkos dien kopš 1982. gada, savā atvadu runā uzsvēra –  Kanādas bruņotie spēki  bijuši “spēcīgi vēstneši” šajos laikos.

“Kad kanādieši ierauga mūsu formastērpus, viņi zina, ka palīdzība ir klāt. Jūs esat bijuši palīgi gan plūdos, gan ugunsgrēkos, vētrās un tagad arī pandēmijas situācijā. Visu laiku jūs čakli strādājāt kopā ar mūsu sabiedrotajiem un partneriem ārvalstīs,” sacīja ģenerālis Dž. Vānss.
Image
Kanādas armija
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka iepriekšējais Kanādas bruņoto spēku komandieris ģenerālis Džonatans Vānss 2019. gada maijā viesojās Latvijā, lai tiektos ar Nacionālo bruņoto spēku komandieri ģenerālleitnantu Leonīdu Kalniņu un pārrunātu starptautiskās un reģionālās drošības aktualitātes, Latvijas un Kanādas sadarbību aizsardzības jomā, kā arī ar NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupu saistītus jautājumus.

Image
Kanādas armija
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Daudznacionālo kaujas grupu Latvijā vada Kanāda, un to veido vairāk nekā 1500 karavīru no Albānijas, Čehijas, Itālijas, Kanādas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas un Spānijas, kas rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā, piedaloties mācībās kopā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, tādējādi uzlabojot savietojamību ar reģionālajiem sabiedrotajiem, lai spētu reaģēt uz drošības vides izaicinājumiem.

Arī bijušais Kanādas bruņoto spēku komandieris ģenerālis Dž. Vānss uzsver Kanādas lomu Baltijas un Latvijas aizsardzībā NATO ietvaros.

“No ANO sankciju īstenošanas pret Ziemeļkoreju, līdz Irākas un Jordānijas drošības spēku apmācīšanai, NATO [paplašinātās klātbūtnes] kaujas grupas vadīšanai Latvijā, NATO gaisa telpas aizsargāšanai Rumānijā un vēl daudz vairāk. Jūs esat parādījuši kanādiešiem un mūsu sabiedrotajiem, par ko mēs iestājamies – par stabilāku, drošāku un mierīgāku pasauli, kas var attīstīties likumos balstītā starptautiskajā kārtībā,” uzsvēra aizejošais komandieris, norādot, ka viņa pēctecis admirālis A. Makdonalds turpinās aizsargāt Kanādu, kā arī Kanādas un tās sabiedroto intereses.

Kanādas bruņoto spēku komandiera maiņas ceremonijas video ieraksts

Dalies ar šo ziņu