NATO paplašinātās kaujas grupas komandiera amatā stājas pulkvežleitnants Ēriks Eindžels

NBS
Sargs.lv
Lt.Col. Angell
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Nomainot līdzšinējo komandieri pulkvežleitnantu Maiklu Džonu Rīkī (Michael John Reekie), NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas komandiera amatā stājies pulkvežleitnants Ēriks Eindžels (Eric Angell), tādējādi noslēdzot piektās Latvijā izvietotās kaujas grupas karavīru rotāciju.

Pulkvežleitnants M. Dž. Rīkī aizsardzības nozares ziņu portālam “Sargs.lv” norāda, ka sešu mēnešu ilgā kaujas grupas vadība bijusi fantastiska pieredze. “Šajā laikā iemācījāmies izprast atturēšanas nozīmi ne tikai Baltijā, bet arī kopumā, kas mums ļauj izdarīt secinājumus arī par mūsu kaujas gatavības spējām un to, kā varam integrēt sabiedrotos vienas brigādes ietvaros.”

Savukārt kaujas grupas jaunais komandieris pulkvežleitnants Ē. Eindžels uzsver, ka šobrīd svarīgākais ir nodrošināt kaujas grupas veiksmīgu sadarbību ar jaunu komandieri, lai pēc tam spētu attīstīt kopējas kaujas spējas ne tikai poligonā, bet arī piedaloties mācībās apdzīvotās vietās.

“Šīs misijas galvenais uzdevums ir atturēt jebkādu potenciālu agresoru. Tāpēc ir svarīgi nepārtraukt karavīru apmācības un uzturēt viņu kaujas spējas.”

Pulkvežleitnants M. Dž. Rīkī piebilst, ka sajūtas, dodoties prom no Latvijas, ir divējādas. “Esmu priecīgs, ka varēšu satikt savu ģimeni, taču ideālā pasaulē es labprāt kopā ar ģimeni uzreiz brauktu atpakaļ uz Latviju,” viņš saka.

EfP komandieru nomaiņa

Pulkvežleitnants Ē. Eindžels (attēlā 1. rindā 1. no kreisās) un pulkvežleitnants M.Dž.Rīkī (attēlā 1. rindā 1. no labās). Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Savukārt pulkvežleitnants Ē. Eindžels, kaut arī Latvijā bijis jau iepriekš, norāda, ka ir pārsteigts par to, cik Latvijā ir atsaucīgi cilvēki. Viņš piebilst, ka ir priecīgs arī par to, ka šeit ir daudz siltāks nekā Kanādā. “Esmu ļoti pagodināts šeit atrasties,” sarunā ar “Sargs.lv” uzsver pulkvežleitnants.

Daudznacionālo kaujas grupu Latvijā vada Kanāda, un to veido aptuveni 1400 karavīru no Albānijas, Čehijas, Itālijas, Kanādas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas un Spānijas, kas rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā, piedaloties mācībās kopā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, tādējādi uzlabojot savietojamību ar reģionālajiem sabiedrotajiem, lai spētu reaģēt uz drošības vides izaicinājumiem.

NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu izveides un izvietošanas mērķis ir veicināt NATO īstenoto atturēšanu un stiprināt alianses aizsardzību, demonstrējot alianses solidaritāti un apņēmību aizstāvēt aliansi pret jebkāda veida agresijas izpausmēm. Svinīgā NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas sagaidīšanas ceremonija notika 2017. gada 19. jūnijā Ādažu bāzē.

Dalies ar šo ziņu