"Balance it on "a rock or something"" – ASV MRE mīti un leģendas

Ārvalstīs
Sargs.lv/Military.com
MRE
Foto: Foto: LAUREN PARSONSU.S. AIR FORCE

NBS karavīri un interesenti jau agrāk iepazinušies ar dažādu valstu karavīra uzturdevām (Meals Ready to Eat - MRE). Intervijā portālam “Military.com” mītus par ASV MRE atspēko ASV Bruņoto spēku pārtikas tehnologs Laurens Oleksjuks (Lauren Oleksyk), kurš MRE izstrādē piedalās jau 37 gadus un Deivids Acetta (David Acceta) – ASV Bruņoto spēku vēsturnieks.

ASV ēdināšanas eksperti arī seko līdzi karavīru pārtikas vērtējumiem “Youtube”, kur atrodami kanāli, kuros cilvēki testē dažādu valstu MRE vai pat mēģina izgudrot jaunas metodes to pagatavošanā. L, Oleksjuks uzsver, ka šajos video un to komentāros atrodamā kritika ir svarīgs informācijas avots un novērtējums pārtikas ekspertiem. Šajā vidē bieži vien atrodami dažādi mīti un leģendas par MRE sastāvdaļām.

 L. Oleksjuks min, ka bez liesmas sildelementa izstrāde deviņdesmito gadu sākumā bija milzīgs sasniegums karavīru uzturdevu jomā – neskaitāmas reizes tas palīdzējis karavīriem uzlabot morāli apstākļos, kuros nav pieejama uguns.

Uz ASV Bruņoto spēku MRE sildelementa instrukcijas atrodami vārdi “balance it on a rock or something”, kas ieguvuši simbolisku nozīmi karavīru žargonā. Izrādās, ka šie vārdi dzima kā joks brīdī, kad tika izstrādāta sildelementa instrukcija.

Instrukcija prasa to novietot slīpi pret kādu virsmu, lai veicinātu uzsilšanas procesu, un radošā grupa nevarēja izdomāt kādu oriģinālu risinājumu, kā to vienkārši izskaidrot. Frāze “Balance it on a rock or something” tika akceptēta kā asprātīgs risinājums, kas varētu uzlabot karavīru morāli.

Viens no slavenākajiem mītiem ir pārliecība, ka MRE iekļautajai košļājamajai gumijai ir pievienoti caureju veicinoši līdzekļi, lai atvieglotu karavīru vēdera izeju pēc MRE patērēšanas.

L.Oleksjuks skaidro, ka šim mītam ir pavisam maza deva patiesības – agrāk košļājamās gumijas sastāvā tika iekļauts nedaudz “ksilīta” sastāvdaļas, kas dažiem cilvēkiem var izraisīt vēdera izejas pašķidrināšanos. Ksilīta uzdevums bija novērst zobu bojāšanos apstākļos, kur karavīri nevar izmazgāt zobus.

D. Acetta kā īpašu piemēru min ticējums, ka “Charms” konfekšu lietošana mācību laikā izsauks lietu, kas vēlāk kļuva par pārliecību, ka “Charms” kaujas apstākļos var izraisīt nāvi vai ievainojumu.

Līdz pat divtūkstošo gadu beigām atsevišķu MRE maltīšu sastāvā bija iekļautas “Charms” konfektes, taču tās izņēma starp karavīriem izplatītas māņticības dēļ, kas noteica, ka “Charms” lietošana var izraisīt neveiksmi vai pat nelaimi. Šis moments ir spilgti attēlots ASV seriālā “Generation Kill”.

Dalies ar šo ziņu