Pica peperoni un pupiņas meksikāņu gaumē –ASV MRE jauno maltīšu dzimšana

Ārvalstīs
Sargs.lv/Military.com
MRE
Foto: Foto: U.S. Army Photo

Lai karavīru ātri pagatavojamo maltīšu klāstā  iekļautu jauna veida ēdienu, kas civilajā pasaulē dažkārt ir itin ierasts, paiet vairāki gadi, turklā nereti šādam solim nepieciešamas jaunas zinātniskās tehnoloģijas, ar šādām atziņām portālam "Military.com" dalās viens no ASV sauso karavīru uzturdevu, jeb ātri pagatavojamo ēdienu (MRE) izstrādātājiem   Laurens Oleksjuks (Lauren Oleksyk).

L. Oleksjuks MRE izstrādē piedalās jau 37 gadus. Viņam  pieder divi patenti, kas mainīja ASV karavīru uzturu lauka apstākļos - bezliesmas sildelements un MRE maize.

2019. gadā ASV Bruņotajos spēkos ar sajūsmu tika uztverta ilgi gaidītā picas iekļaušana pārtikas devās. ASV Bruņoto spēku kaujas lauka ēdināšanas nodaļas (Combat Feeding Directorate ) vadītājs L. Oleksjuks stāsta, ka ilgus gadus gaidītā MRE, kuras sastāvā iekļauta peperoni pica patiesībā prasīja virkni zinātnisko atklājumu.

Pašlaik notiek jaunā produkta testēšana lauka apstākļos. ASV Bruņoto spēku pārtikas tehnologs uzsver – notiek nepārtraukta jaunu recepšu izstrāde un esošo kontrole, analizējot, cik bieži atsevišķas MRE sastāvdaļas tiek apēstas un cik bieži – izmestas ārā.

Gadu gaitā mainās karavīru gaume un prasības; šī iemesla dēļ MRE vairs netiek iekļautas cigaretes, taču tiek iekļauti burito un veģetārās uzturdevas.

L. Oleksjuks uzsver – MRE izstrādei ir trīs pamatprincipi. Pirmkārt, rūpīgi tiek uzklausītas karavīru vēlmes un ierosinājumi, otrkārt, notiek iespējamās kaujas vides analīze, treškārt – nemitīgi tiek veikti pētījumi un izmantotas vadošas iepakošanas tehnoloģijas un jaunākie pārtikas zinātnes atklājumi. MRE ir jābūt ne tikai kaloriju avotam – pārtikas devai jānodrošina visas dienā nepieciešamās uzturvielas.

Visas MRE sastāvdaļas izstrādes procesā tiek vērtētas skalā no 1 līdz 9 un uzturdeva tiek akceptēta, ja visos kritērijos (sākot no garšas, beidzot ar ilgmūžību) ir iegūta vismaz atzīme “6”

ASV Bruņoto spēku kaujas lauka ēdināšanas nodaļai ir atsevišķs pētījumu centrs, kas atbildīgs, par MRE garšas kvalitātes nodrošināšanu – tajā darbojas speciāli apmācīti pārtikas tehnologi, kas analizē organisma fizisko reakciju (garšu, smaržu, struktūru) uz MRE ēdieniem. Pārtikas devu pamata gatavošanas metode ir ēdiena atbrīvošana no mitruma, taču, lai gan ir iespējams panākt 40-70% svara samazinājumu, prakse liecina, ka karavīri negrib ēst pilnīgi sausus produktus.

ASV Bruņotie spēki pašlaik izstrādā jauna veida uzturdevu - intensīvas kaujas uzturdevu (Close Combat Assault Ration), kurai jābūt īpaši vieglai un kompaktai. Pirmajiem testiem lauka apstākļos jāsakās jau drīzumā.

Runājot par īpašām pārtikas devām, kas būtu piemērotas, piemēram, “Keto” diētām L. Oleksjuks norādīja, ka MRE uzdevums ir nodrošināt nepieciešamās uzturvielas operāciju rajonos. Karavīru vēlmes tiek vērtētas kaujas lauka prasību perspektīvā, tāpēc, piemēram, ir bijis iespējams starp 24 MRE maltītēm iekļaut 4 veģetārās maltītes, kā arī nākotnē tiks iekļautas vēl divas – siera picas un rīsi un pupiņas meksikāņu gaumē.

Dalies ar šo ziņu