Polija norāda uz Krievijas viltus ziņām par slēgto gaisa telpu, kavējot Maskavas palīdzību Itālijai

Ārvalstīs
Sargs.lv/LETA/UKRINFORM
Krievija
Foto: Foto: AFP/Scanpix

Polijas Ārlietu ministrija paudusi sašutumu par viltus informāciju no Krievijas puses, ka tā nav ļāvusi šķērsot savu gaisa telpu Krievijas militārajām lidmašīnām ar humāno palīdzību Itālijai. Polija aicināja neizplatīt šādu nepatiesu informāciju laikā, kad cīņa ar koronavīrusa pandēmiju ir visu kopīgs uzdevums.

Polijas Ārlietu ministrija lūgusi paskaidrojumu Krievijas vēstniekam Polijā Sergejam Andrejevam par Krievijas Federācijas padomes Informācijas politikas komitejas priekšsēdētāja Alekseja Puškova nekorekto paziņojumu mikroblogošanas vietnē “Twitter”.

23. martā tajā viņš bija ierakstījis, ka Varšavas nevēlēšanās laist caur savu telpu Krievijas humāno palīdzību Itālijai, kas ir Polijas sabiedrotais NATO, ir "zemiskums valsts politikas līmenī", piebilstot, ka Krievija turpmāk "nekādos jautājumus nedrīkst iet pretim Polijai". Vēlāk gan šis ieraksts ticis dzēsts, taču atvainošanās nesekojusi.

Kā norāda Polijas Ārlietu ministrija, Krievijas puse nemaz nebija lūgusi Varšavai atļauju tās militārajām lidmašīnām ar palīdzību Itālijai šķērsot Polijas gaisa telpu un attiecīgi nebija saņēmusi arī atteikumu.

"Polijas puse izteica sašutumu par absurdo apsūdzību, ko formulējis pazīstams krievu politiķis, jo viltus informācijas izplatīšana šķeļ valstis un sabiedrības un ir ārkārtīgi nosodāma situācijā, kad mūsu kopīgajam uzdevumam ir jābūt cīņai pret nāvējošas pandēmijas bezprecedenta draudu, kas nepazīst robežas," teikts ministrijas paziņojumā.

Krievijas vēstnieks Polijā S. Andrejevs tika informēts, ka Polijas Seima spīkere Elžbeta Viteka nosūtījusi vēstuli Federācijas padomes priekšsēdētājai Valentīnai Matvijenko, kurā viņa lūgta senatoram norādīt, ka šādas darbības ir nepieļaujamas.

Portāls “Sargs.lv” jau rakstīja, ka Krievija izmanto “Covid-19” radīto apjukumu Eiropā savu politisko mērķu sasniegšanai un propagandas vēstījumu nodošanai. Kā Krievijas – pasaules glābējas veiksmīgs piemērs pasaulei tika pasniegts arī fakts, ka vīrusa pārņemtajai Itālijai Krievija piedāvā savu unikālo kara medicīnas pieredzi un arī labāko virusologu un ekspertu komandu cīņā ar bīstamās saslimšanas izplatību.

Tajā pašā laikā tika apšaubītas Eiropas Savienības un NATO spējas palīdzēt savām dalībvalstīm, tāpēc talkā jānāk tādām lielvarām kā Krievija un Ķīna. Šis vēstījums pēdējā laikā caurvij faktiski visus prokrieviskos medijus, tai skaitā arī propagandas portālu “Sputnik”. “Līdz ko Itālija lūgusi palīdzību, Krievijas prezidents, kurš vienlaicīgi ir arī bruņoto spēku virspavēlnieks, to tūdaļ esot nodrošinājis. Vladimirs Putins apstiprināja gatavību sniegt palīdzību Itālijai. Krievijas pozīcija šajā gadījumā jūtami kontrastē ar spilgti izteikto vairuma Eiropas Savienības valstu pašizolācijas pieeju cīņā ar koronavīrusa pandēmiju,” kādā no “Sputnik” rakstiem pauž žurnālists Aleksandrs Horolenko.

Kā portālam “Sargs.lv” norādīja politologs Kārlis Daukšts, vērojot Krievijas līdzšinējo retoriku, šādi soļi jau bija sagaidāmi. “Covid-19” izraisītās izmaiņas pasaulē Krievija šobrīd veiksmīgi izmanto sava prestiža celšanai. Tādējādi tiek parādīts visai pasaulei, ka tieši Krievija ir tā, kura var palīdzēt un kura ir atbildīga par visu tautu likteņiem.

“Šis moments iekšpolitisku apsvērumu dēļ tiek izmantots, lai parādītu, ka Krievija ne tikai rūpējas par savas valsts iedzīvotājiem, bet darbojas arī kā pasaules glābēja. Tiek demonstrēts, ka autoritāra iekārta ir daudz labāka par demokrātisku, jo sniedz iespēju lēmumus pieņemt daudz ātrāk, nekā tas iespējams demokrātiskās sabiedrībās,” sacīja K. Daukšts.

Tajā pašā laikā Itālijas laikraksts “La Stampa” norādīja, ka vismaz 80% Krievijas piegādātās palīdzības kravas Itālijai neesot derīgas cīņā ar koronavīrusu.  Jau ziņots, ka pēc Krievijas prezidenta Vladimira Putina un Itālijas premjerministra Džuzepes Kontes telefona sarunas Krievija uz Itāliju nosūtīja 600 ventilatoru un militāro virusologu un epidemiologu komandu 100 ekspertu sastāvā.

Taču laikraksta “La Stampa” avoti apgalvo, ka Putins izmantojis palīdzības paketi Itālijai ar nosaukumu “No Krievijas ar mīlestību”, lai sasniegtu savus ģeopolitiskos un diplomātiskos mērķus. Savukārt Itālijas premjers Kremļa palīdzību pieņēmis, lai nodrošinātu labas personiskās attiecības ar Maskavu.

Dalies ar šo ziņu