Propagandisti “Covid-19” ietekmē cenšas veidot Krievijas - pasaules glābējas tēlu

Latvijā
Sargs.lv
dezinformācija
Foto: Foto: EPA/Scanpix

Laiku, kad “Covid-19”  turpina savu straujo izplatību pasaulē, jo īpaši Eiropā, Krievija izmanto savu spalvu spodrināšanai. Propagandas mediji tiražē ziņas, ka Eiropas Savienība nav spējusi ierobežot vīrusa izplatību un reālu palīdzību sērgas plosītajai Eiropai var sniegt tikai Ķīna un Krievija. Politologi uzsver, lai gan bija gaidāms, ka Krievija "Covid-19" pandēmiju izmantos savā labā, šobrīd propagandistu rīcība pārkāpj jebkuras ētiskās robežas.

Šobrīd Eiropai var palīdzēt tikai tādas lielās valstis kā ASV, Ķīna un Krievija, kurām ir  attīstīta militārās medicīnas joma un lieli krājumi cīņā ar epidēmijām, jo Eiropai tādu līdzekļu nav. Šādu nostāju portālā “Sputniknews” pauž bijušais Nacionālboļševiku partijas līderis Latvijā un Krievijā Vladimirs Lindermans.

Image
Lindermans
Foto: Foto: AP/Scanpix
Krievijas propagandas medija "Sputniknews" "žurnālists" V. Lindermans

Jāatgādina, ka šim “Sputnik” žurnālistam Valsts drošības dienests aizvien piemērojis aizdomās turamā statusu kriminālprocesā par “Latvijas Krievu savienības” rīkoto sapulci pret pakāpenisku pāreju uz mācībām latviešu valodā. Šajā izmeklēšanā V. Lindermanam tiek inkriminēts Krimināllikuma pants par nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšanu, kā arī darbību, kas vērsta pret Latvijas valstisko neatkarību, suverenitāti, teritoriālo vienotību, valsts varu vai valsts iekārtu. Vēl viņu tur aizdomās arī par masu nekārtību organizēšanu.

Izmeklēšana gan netraucē V. Lindermanam “profesionālā žurnālista” karjerai Krievijas propagandas medijā, tādējādi šī raksta ietvaros viņš it kā citē vairākus Itālijas laikrakstus, situāciju valstī un vietējo iedzīvotāju vieglprātīgo rīcību, salīdzinot to ar “ainiņām no frontes”.

“Ir arī optimistiska ziņa: Krievija palīdzēs Itālijai gan ar medicīnas iekārtām, gan individuālās aizsardzības līdzekļiem, gan militārajiem ārstiem. Ņemiet vērā, ka palīdzība tiek sniegta ar Krievijas federācijas Aizsardzības ministrijas ziņu,” portālā “Sputniknews” raksta V. Lindermans.

Savukārt, raksturojot situāciju Latvijā, viņš norāda – Valsts drošības dienests savā pārskatā Krieviju un Ķīnu ir atzinis par draudiem Latvijai, tajā pašā laikā Veselības ministrija paziņo, ka “uz Ķīnu nosūtīta lidmašīna, kam uz Latviju jānogādā individuālās aizsardzības līdzekļu krava”. Tieši tāpat arī Krievija varot sniegt savu palīdzību, taču to jau “Latvijas amatpersonas noteikti baidīsies izmantot, lai netiktu ieskaitītas "valsts ienaidnieku" sarakstā”, pauž V. Lindermans.

Savukārt Aleksandrs Vasiļijevs tajā pašā propagandas portālā raksta, ka “Latvija uztur mītu par varonīgo uzvaru pār vīrusu, ko plāno paveikt divu mēnešu laikā – līdz Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām jūnijā”. Tiek norādīts uz Eiropas Savienības novēloto un neefektīvo rīcību cīņā ar “Covid-19” un šaubas, ka “Eiropas Komisija arī turpmāk rādīs savu pilnīgo bezspēcību un nebūs spējīga mobilizēt visus nepieciešamos materiālos un finanšu resursus vīrusa ierobežošanā”. Rakstā tiek apšaubīta Eiropas Savienības jēga, jo šobrīd katra dalībvalsts – liela vai maza – “mēģina tikt galā pati saviem spēkiem”.

“Sputnik” raksta, ka tikmēr ekonomiskais un militāri politiskais gigants – ASV – tā vietā, lai palīdzētu Eiropai, rīkojas tieši pretēji, “vienā dienā aizslēdzot robežas un domājot tikai par savas ekonomikas glābšanu. [..] Un pēc visa šī ir jātic, ka, tad, ja, nedod, Dievs, sāksies karš, viņi mums pār okeānu sniegs palīdzīgu roku?” retoriski jautā A. Vasiļijevs. Tāpat tiek pārmests, ka “planētas spēcīgākais militārais bloks” – NATO nav sniedzis visus savus neierobežotos līdzekļus cīņā ar šo pandēmiju, piemēram, mobilās kara slimnīcas un pieredzējušus militāros mediķus.

Kā norāda politologs Kārlis Daukšts, vērojot Krievijas līdzšinējo retoriku, šādi soļi jau bija sagaidāmi. “Covid-19” izraisītās izmaiņas pasaulē Krievija šobrīd veiksmīgi izmanto sava prestiža celšanai. “Tādējādi tiek parādīts visai pasaulei, ka tieši Krievija ir tā, kura var palīdzēt un kura ir atbildīga par visu tautu likteņiem,” norāda K. Daukšts.

Viņš piebilst, ka šāda informatīvā cīņa nav ētiska, jo tiek izmantoti argumenti, kuri skar ikvienu cilvēku un viņa veselību, lai sasniegtu politiskus mērķus. “Jebkurai palīdzībai ir divas puses – palīdzība aiz līdzjūtības un tāda palīdzība, aiz kuras slēpjas politiski mērķi. Faktiski V. Lindermana medijos publiski paustais šobrīd parāda viņa necilvēcīgo attieksmi pret šo pandēmiju. Jo tā tiek izmantota, lai vairotu cilvēku bailes savu politisko ambīciju realizēšanai,” saka K. Daukšts.

Tajā pašā laikā viņš atzīst, ka Krievijas politikas tonis pēdējās dienās ir nedaudz mainījies, bet tas iet roku rokā ar šobrīd uzņemto kursu. Krievija publiski atzinusi, ka pašiem nepieciešama strauja cīņa ar koronavīrusu, līdz ar to vairs netiek noliegta problēmas esamība valsts iekšienē. Tagad tiek norādīts, ka nekavējoties tiek iedarbināti visi resursi apdraudējuma novēršanai.

“Šis moments iekšpolitisku apsvērumu dēļ tiek izmantots, lai parādītu, ka Krievija ne tikai rūpējas par savas valsts iedzīvotājiem, bet darbojas kā pasaules glābēja. Tādejādi tiek demonstrēts, ka autoritāra iekārta ir daudz labāka par demokrātisku, jo sniedz iespēju lēmumus pieņemt daudz ātrāk, nekā tas iespējams demokrātiskās sabiedrībās,” saka K. Daukšts, piebilstot, ka šis Krievijas vēstījums pasaulei tuvākajā laikā saglabāsies.

Dalies ar šo ziņu