Igaunijas valdība uz pārbaudes mācībām “Okas 2019” pēkšņi izsauc vēl 1467 rezerves karavīrus

Ārvalstīs
pildid.mil.ee
Okas 2019
Foto: pildid.mil.ee

Igaunijas valdība, kura jau otro dienu sēdes notur telefoniski, 16. oktobrī nolēma uz pārbaudes mācībām “Okas 2019” izsaukt vēl 1467 rezerves karavīrus, tādējādi pavisam uz tām ir izsaukti jau vairāk nekā 2200 rezerves karavīri, ziņo sabiedriskā raidorganizācija ERR

Šodien pavēstēs noteiktajā vietā un laikā jāierodas rezerves karavīriem no 23. kājnieku bataljona, vēsta raidorganizācija, norādot, ka tieši šāds ir bijis Igaunijas Aizsardzības spēku komandiera priekšlikums valdībai.

Pārbaudes mācības vakar saskārās ar pirmajiem izaicinājumiem: rezerves karavīru lielās intereses dēļ neilgu laiku nedarbojās Aizsardzības resursu aģentūras uzturētais portāls, kurā iespējams pārbaudīt datus par iesaukšanu uz mācībām. Lai daļēji risinātu radušos situāciju, Aizsardzības spēki publiskoja vietu, kurā vakar uz mācībām izsauktajiem rezerves karavīriem nekavējoties jāierodas.

Aizsardzības spēku preses pārstāvis kapteinis Aivo Vehemets uzsvēra, ka katram rezerves karavīram ir pienākums laikus informēt par izmaiņām kontaktinformācijā. Viņš norādīja, ka Aizsardzības spēki apziņošanu veic arī, informāciju par iesaukšanu izplatot presē un citos masu informācijas līdzekļos, sociālajos tīklos un savos interneta kanālos.

“Pat ja rezerves karavīram nav pieejami interneta sakari, informāciju par to, vai viņš tiek iesaukts uz mācībām, viņš var pārbaudīt oficiālajā valsts portālā, izmantojot jebkuru publiski pieejamo interneta punktu,” norādīja  kapteinis Vehemets.

“Mēs uzticamies saviem rezerves karavīriem un esam pārliecināti, ka viņi piedalīsies mācībās, bet ja nepiedalīsies vai kavēsies, tad mums par to paziņos. Aizsardzības spēki neizvirza sev mērķi kādu sodīt,” norādīja preses pārstāvis. Viņš uzsvēra, ka dalība pārbaudes mācībās ir obligāta, bet ja rezerves karavīrs nevar ierasties pulcēšanās vietā, viņam pie pirmās iespējas par to ir jāziņo. Par iesaukšanas ignorēšanu rezerves karavīram var uzlikt naudas sodu 300 vienību apmērā (1200 eiro) vai piemērot arestu.

Jau ziņots, ka vakar Igaunijas valdība uz pārbaudes mācībām “Okas 2019”, kuras sākās 15. oktobrī un ilgs līdz pat nedēļas beigām, pēkšņi izsauca 823 rezerves karavīrus no 61. apgādes bataljona.

Pēkšņai rezerves karavīru izsaukšanai ir tikai mācību nolūks un tieša apdraudējuma Igaunijas drošībai nav, norādīts valdības komunikācijas biroja paziņojumā.

Dalies ar šo ziņu