Igaunijas valdība uz pārbaudes mācībām pēkšņi izsauc 823 rezerves karavīrus

Ārvalstīs
Pēc err.ee materiāliem
Igaunijas valdība uz pārbaudes mācībām pēkšņi izsauc 823 rezerves karavīrus
Foto: mil.ee

Uz pārbaudes mācībām “Okas 2019”, kuras sāksies 15. oktobrī un ilgs līdz pat nedēļas beigām, pēkšņi izsaukti 823 rezerves karavīri. Par to šodien telefoniski vienojusies Igaunijas valdība, vēsta sabiedriskā raidsabiedrība ERR.

Pēc Igaunijas Aizsardzības spēku komandiera priekšlikuma uz pārbaudes mācībām izsaukti rezerves karavīri no 61. apgādes bataljona, kuriem nekavējoties jāierodas pavēstē noteiktajā vietā un laikā.

Mācības saskārās jau ar pirmajiem pārbaudījumiem - lielās intereses dēļ uz laiku nebija pieejams Aizsardzības resursu aģentūras uzturētais portāls, kurā rezerves karavīri var pārbaudīt informāciju par iesaukšanu uz mācībām.

Pārbaudes mācības “Okas 2019” notiek, lai pārbaudītu vienības kaujas gatavību. Tajās pārbaudīs arī to, kā darbojas pavēstes izpildes process, sākot no lēmuma pieņemšanas valdībā un noslēdzot ar rezerves karavīru pieņemšanu.

Pēkšņai rezerves karavīru izsaukšanai ir tikai mācību nolūks un tieša apdraudējuma Igaunijas drošībai nav, norādīts valdības komunikācijas biroja paziņojumā.

Aizsardzības spēku uzdevums ir nodrošināt valsts gatavību jebkurām situācijām, tai skaitā arī tādām, kuru varbūtība ir pietiekami zema. Aizsardzības spēkiem jābūt gataviem aizstāvēt Igauniju, kas arī tiks pārbaudīts mācībās.

Aizsardzības spēki regulāri iesauc rezerves karavīrus dalībai gan plašās mācībās, piemēram, “Siil” un “Kevadtorm”, gan arī mazāka mēroga mācībās, rezerves karavīrus par to informējot 120 dienas iepriekš.

Pret rezerves karavīriem, kuri bez attaisnojoša iemesla neierodas uz mācībām, sāk izmeklēšanu. Par pavēstes ignorēšanu ir noteikta atbildība 300 soda naudas vienībās (1200 eiro) vai arests.

Atbilstoši Valsts aizsardzības likumam paziņojums par pēkšņu iesaukšanu uz mācībām tiek uzskatīts par saņemtu, ja tas tiek izsniegts pret parakstu, piegādāts ar pasta starpniecību vai elektroniskā veidā, kā arī, ja tiek publicēts vismaz vienā nacionālajā laikrakstā, no plkst. 7:00 līdz plkst. 22:00 ne mazāk kā trīs reizes pārraidīts televīzijā vai radio ar intervālu ne retāk kā vienu stundu vai ir ticis publicēts internetā.

Dalies ar šo ziņu