Rezerves karavīru pārbaudes mācības “Okas 2019” Igaunijā: ierodas pat no Spānijas; premjers pateicas

Ārvalstīs
Pēc err.ee materiāliem
Rezerves karavīru pārbaudes mācības “Okas 2019” Igaunijā: ierodas pat no Spānijas; premjers pateicas dalībniekiem
Foto: pildid.mil.ee

Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass, kura vadītā valdība divreiz pieņēma lēmumu par rezerves karavīru izsaukšanu uz mācībām, trešdien apmeklējis pēkšņās Aizsardzības spēku rezerves karavīru pārbaudes mācības “Okas 2019” un, tiekoties ar rezerves karavīriem, pateicies viņiem par ieguldījumu valsts aizsardzībā, vēsta sabiedriskā raidorganizācija ERR.

“Vēlos izteikt pateicību visiem rezerves karavīriem, kuri ir ieradušies uz mācībām, neskatoties uz ļoti īso apziņošanas laiku un atliekot malā savu darbu un citas darīšanas. Tāpat pateicos izglītības iestādēm, darba devējiem un ģimenēm, kuras atbalstīja uz mācībām ieradušās sievietes un vīriešus,” sacījis premjerministrs.

Ierodas pat no Spānijas; neiztiek arī bez kurioziem

Pavēsti par iesaukšanu uz pārbaudes mācībām saņēmušajiem rezerves karavīriem pēc iespējas ātrāk jāierodas pulcēšanās vietā – šāds ir viņu pirmais uzdevums.
61. apgādes bataljona komandieris, pulkvežleitnants Indreks Lilleorgs norāda, ka pavēstes tika izsūtītas plkst. 10.15, bet pirmie rezerves karavīri pulcēšanās vietā ieradās pirms plkst. 13.00.

Pirmais uz mācībām ieradās tallinietis Kalevs. Viņš atzīstas, ka bija dzirdējis par iespējamām mācībām, tāpēc jau iepriekš sagatavojis nepieciešamo aprīkojumu, lai jebkurā brīdī dotos ceļā. “Kad saņēmu pavēsti, paķēru mugursomu, pateicu priekšniekam “Ir laiks!” un devos ceļā,” pastāstīja Kalevs.

Pēc pirmajām “bezdelīgām” pulcēšanās vietā ieradās jauna sieviete ar divus mēnešus vecu bērnu. “Kad viņa saņēma pavēsti, viņa izpildīja savu pilsonisko pienākumu,” uzsvēra pulkvežleitnants, precizējot, ka viņai attaisnojoša iemesla dēļ tomēr ļāvuši atgriezties mājās. Vienlaikus ieradās arī divi rezerves karavīri, kuri šoreiz nebija iekļauti iesaucamo sarakstā. Šodien viņi jau ir ierindā, norāda komandieris.

Ja uz mācībām ierodas ar divus mēnešus vecu bērnu, protams, ir arī tādi, kuri uz tām vēlas ierasties arī no ārvalstīm. Pulkvežleitnants norāda, ka mācību dalībniekiem, kuri ieradušies no ārvalstīm, kompensē ceļa izdevumus 125 eiro apmērā, bez valsts robežās – līdz 40 eiro. Atbildot uz jautājumu, kā Aizsardzības spēki rīkojas, ja, piemēram, kāds zvana no Austrālijas un saka, ka ierašanās uz mācībām viņam būs ļoti dārga, komandieris atbild, ka katrs lūgums par atbrīvošanu no mācībām tiek izskatīts individuāli.

“Pavēste atnāca negaidīti. Es biju Spānijā. Izlidoju ar lidmašīnu un naktī jau biju šeit. Lai arī tur vēlējos atpūsties, tas manus plānus īpaši neiespaidoja. Jebkurā gadījumā plānoju atgriezties Spānijā. Ko vēlos sagaidīt no mācībām? Ātrāk satikt savus bijušos dienesta biedrus,” pastāstīja Martins Korbs.

“Vispirms – pienākums, bet pēc tam līguma punkts, kurā rakstīts – sods. Ja nopietni, tad tieši pienākuma apziņa,” sacīja Vardans Akopjans, piebilstot, ka mācības spēcīgi izsit no ikdienas rutīnas. “Tu strādā, ir personīgā dzīve. Ja par to zinātu dienu, divas iepriekš, tad būtu vienkāršāk! Bet tā visu uzreiz pamest – nav kritiski, bet nav arī patīkami.”

Informācijas pārbaude par iesaukšanu sagādā grūtības

Pēc informācijas publicēšanas par iesaukšanu uz pēkšņajām rezerves karavīru pārbaudes mācībām, reģistrs, kurā var pārliecināties par to, vai ir vai nav jādodas uz mācībām, brīžiem lielās noslodzes dēļ pienācīgi nedarbojās, tāpēc rezerves karavīri nevarēja tam pieslēgties. Vislielākās problēmas tas sagādāja tiem rezerves karavīriem, kuri personas identificēšanai izmantoja Mobil-ID un Smart-ID.

“Šis reģistrs kādā brīdī Igaunijā kļuva ļoti populārs. Tas liecina par to, ka interesi par to izrādīja ne tikai rezerves karavīri. Patiesībā tagad mums kritiskāk jāpaskatās uz to, kā notiek obligātā dienesta karavīru - nākamo rezerves karavīru - apmācība. Ja tūkstošiem cilvēku šaubās par to, vai viņi ir ieskaitīti 61. apgādes bataljonā, tas nozīmē, ka kaut ko esam palaiduši garām. Šāda problēma nebija plānota. Vēl jo vairāk tāpēc, ka, salīdzinot ar iepriekšējām mācībām, uz šīm mācībām sistēma tika atjaunota un radītas jaunas iespējas, kā tai piekļūt. Esam spiesti atzīt, ka šoreiz tehniskie risinājumi mūs pievīla. Mēs atradām alternatīvu – publiskojām jaunu paziņojumu ar norādītu pulcēšanās vietu,” par radušos situāciju informēja Aizsardzības spēku komandiera vietnieks, brigādes ģenerālis Indreks Sirels.

Pirmo reizi tik vērienīgas rezerves karavīru mācības

Ar valdības lēmumu trešdien pēc Aizsardzības spēku komandiera ieteikuma papildus iepriekš uz pārbaudes mācībām izsauktajiem 823 rezerves karavīriem no 61. apgādes bataljona uz tām tika izsaukti arī 1467 rezerves karavīri no 23. kājnieku bataljona.

Šī ir pirmā reize, kad uz pārbaudes mācībām tiek izsauktas vairākas rezerves vienības un vairākas dienas pēc kārtas. Vispirms uz mācībām izsauktajam 61. apgādes bataljonam ir būtiska loma valsts aizsardzībā. Tieši šīs vienības rezerves karavīriem jānodrošina ātra kaujas gatavība 23. kājnieku bataljonam un citām vienībām.

Igaunijas valsts aizsardzības modelis, kas balstīts uz rezervi, pierādījis savu dzīvotspēju un efektivitāti kā atturēšanas līdzeklis. Drošība nerodas pati no sevis, tāpēc Igaunijai arī miera laikā regulāri jārīko mācības, lai uzturētu un paaugstinātu rezerves vienību spējas ātri reaģēt.

Pirmās pēkšņās rezerves karavīru pārbaudes mācības Igaunijā notika 2016. gada decembrī neilgi pēc tam, kad Nacionālās aizsardzības likumā tika veikti attiecīgi grozījumi.

Rezerves karavīru pārbaudes mācību mērķis ir praktiski apmācīt rezerves armiju darbībā. Igaunijai nav tiešu draudu, un mācības nav saistītas ar kādu konkrētu notikumu, uz kuru būtu nepieciešama tūlītēja reakcija.

Dalies ar šo ziņu