Pārbaudes mācībās “Okas 2019” Igaunijā piedalās gandrīz 1500 rezerves karavīru

Ārvalstīs
Pēc err.ee materiāliem
Pārbaudes mācībās “Okas 2019” Igaunijā piedalās gandrīz 1500 rezerves karavīru
Foto: pildid.mil.ee

Svētdien, 20. oktobrī, vēlā pēcpusdienā noslēdzās līdz šim plašākās Igaunijas Aizsardzības spēku rezerves karavīru pārbaudes mācības “Okas 2019”, kurās piedalījās gandrīz 1500 rezerves karavīri.

“Mācības pierādīja Igaunijas pilsoņu vēlmi nepieciešamības gadījumā aizstāvēt savu valsti,” paziņoja Igaunijas Aizsardzības spēku komandiera vietnieks, ģenerālmajors Indreks Sirels, norādot, ka no 2170 izsūtītajām pavēstēm līdz adresātam nonākušas 1902 pavēstes, bet pulcēšanās punktos ieradušies 1464 jeb 77% rezerves karavīru.

“Skatoties uz šo rezerves karavīru skaitu, pārņem lepnuma sajūta par to, ka Igaunija tiks aizsargāta – vēlme to darīt ir ļoti stipra. Aizsardzības modelis ir balstīts uz rezervi, tāpēc mums viņi jāiesauc uz mācībām, lai kopā trenētos,” sacīja ģenerālmajors Sirels.

Aizsardzības spēki no dalības mācībās atbrīvojuši 160 rezerves karavīru. 268 rezerves karavīri neesot atsaukušies un Aizsardzības spēki skaidrošot iemeslus. Ja noskaidrosies, ka šiem rezerves karavīriem nav bijuši attaisnojoši iemesli, viņiem draud sods - par pavēstes ignorēšanu ir noteikta atbildība 300 soda naudas vienībās (1200 eiro) vai arests.

Dati par mācību dalībniekiem, tai skaitā uz tām neieradušos karavīru skaitu, tomēr publiskoti, neskatoties uz Igaunijas Aizsardzības spēku pērnā gada 4. novembra paziņojumu, ka turpmāk precīzi dati netikšot publiskoti. Šāds lēmums tika pieņemts uzreiz pēc rezerves karavīru pārbaudes mācībām “Okas 2018”, uz kurām tika iesaukti 1248 rezerves karavīri no 51. apgādes bataljona, bet vairāk par simts pavēstes ignorēja.

Atbilstoši Valsts aizsardzības likumam pavēste par pēkšņu iesaukšanu uz mācībām tiek uzskatīta par saņemtu, ja tā tiek izsniegta pret parakstu, piegādāta ar pasta starpniecību vai elektroniskā veidā, kā arī, ja tiek publicēts paziņojums vismaz vienā nacionālajā laikrakstā, no plkst. 7:00 līdz plkst. 22:00 ne mazāk kā trīs reizes ar stundas intervālu tas tiek pārraidīts televīzijā vai radio vai ir ticis publicēts internetā.

15. oktobrī Igaunijas valdība pēc Aizsardzības spēku komandiera priekšlikuma pieņēma lēmumu uz pārbaudes mācībām pēkšņi iesaukt 823 rezerves karavīrus no 61. apgādes bataljona, kuriem nekavējoties bija jāierodas pulcēšanās vietā. Nākamajā dienā valdība pieņēma papildu lēmumu, uz mācībām iesaucot arī 1467 rezerves karavīrus no 23. kājnieku bataljona.

Šī bija pirmā reize, kad uz pārbaudes mācībām tika iesauktas vairākas rezerves vienības un vairākas dienas pēc kārtas. Vispirms uz mācībām iesauktajam 61. apgādes bataljonam ir būtiska loma valsts aizsardzībā - šīs vienības rezerves karavīriem jānodrošina ātra kaujas gatavība 23. kājnieku bataljonam un citām vienībām.

Aizsardzības spēki regulāri iesauc rezerves karavīrus dalībai gan plašās mācībās, piemēram, “Siil” un “Kevadtorm”, gan arī mazāka mēroga mācībās, rezerves karavīrus par to informējot 120 dienas iepriekš. Pirmās pēkšņās rezerves karavīru pārbaudes mācības Igaunijā notika 2016. gada decembrī.

Rezerves karavīru pārbaudes mācību mērķis ir praktiski apmācīt rezerves armiju darbībā. Igaunijai nav tiešu draudu, un mācības nav saistītas ar kādu konkrētu notikumu, uz kuru būtu nepieciešama tūlītēja reakcija.

Dalies ar šo ziņu