Mūžībā devies nacionālais partizāns, Triju Zvaigžņu Ordeņa virsnieks Modris Zihmanis

Vienības un personības
Sargs.lv
Modris Zihmanis  Īles nacionālo partizānu pēdējās kaujas 70. gadadienai veltītā piemiņas pasākumā pie Īles bunkura
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

8. martā 93 gadu vecumā mūžībā devies latviešu nacionālās pretošanās kustības dalībnieks, nacionālais partizāns un dzejnieks Modris Zihmanis, portālu “Sargs.lv” informē Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes pārstāvji.

M. Zihmanis dzimis 1927. gadā Tērvetes pagasta “Lāčplēšos”. Izglītību ieguvis Jelgavas Valsts tehnikumā un Rīgas politehnikumā.

1946.gadā M.Zihmanis iesaistījās Latvijas jaunatnes Triju Zvaiģžnu organizācijā un Latvijas nacionālo partizānu apvienībā Kārļa Kraujas nodaļā Dobeles rajonā. 1949. gadā M. Zihmanis pēc kaujas ar PSRS Čekas karaspēku tika saņemts gūstā un apcietināts. Lai gan sākotnēji M. Zihmanim tika piespriests nāvessods, tas tika aizstāts ar 25 gadi ieslodzījumu padomju koncentrācijas nometnēs.

M. Zihmanis dažādos lēģeros un cietumos aizvadījis 15 gadus. Tomēr ieslodzījums nacionālo partizānu nespēja salauzt. Būdams ieslodzīts, viņš iesaistījies dažādu streiku organizēšanā, par ko vairāki gadi bijuši jāaizvada Uraļskas un Vladimiras cietumu politizolatoros un speciālā režīma nometnēs.

No ieslodzījuma M. Zihmanis atbrīvots 1964. gadā. Padomju okupācijas režīms viņam liedza tiesības atgriezties Latvijā. Tomēr arī šis liegums neatturēja nacionālo partizānu. Viņš ar vilcienu no Krievijas aizbrauca līdz Lietuvai, bet tad ar kājām pārnāca uz Latviju.

Image
Modris Zihmanis kopā ar Zemessardzes Studentu Bataljona pirmo komandieri kapteini Alekseju Ozoliņu Īles nacionālo partizānu pēdējās kaujas 70. gadadienai veltītā piemiņas pasākumā pie Īles bunkura 2019.gadā
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Modris Zihmanis kopā ar Zemessardzes Studentu bataljona pirmo komandieri atvaļināto kapteini Alekseju Ozoliņu Īles nacionālo partizānu pēdējās kaujas 70. gadadienai veltītā piemiņas pasākumā pie Īles bunkura 2019.gadā/ Gatis Dieziņš/ Aizsardzības mnistrija

Izciešot okupācijas režīma piespriesto ieslodzījumu M. Zihmanis kļuva par rakstnieku, nelegālā literāta darbu uzsākot 1950. gadā. Ņemot vērā M. Zihmaņa sodāmību un politiskos uzskatus pēc atgriešanās Latvijā viņam tika liegta iespēja studēt Latvijas Valsts universitātē. Tas nozīmēja arī liegumu publicēt savus literāros darbus. Ņemot vērā noteiktos ierobežojumus M. Zihmanis strādāja “Liepājas Metalurgā”.

Kā rakstnieks viņš varēja sākt publicēt savus darbus, tikai sākoties Atmodas procesiem.

Kopumā M. Zihmanis izdevis četrus dzejas krājumus, kā arī četrus prozas Krājumus.

Par nopelniem valsts labā M. Zihmanis apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni, ieceļot viņu Triju Zvaigžņu Ordeņa Virsnieka pakāpē, Viestura ordeņa V šķiras apbalvojumu, saņēmis Valsts Aizsardzības fonda Goda zīmi “Lāčplēsis”, Latvijas Republikas aizsardzības ministra apbalvojumu “Atzinības Goda Zīme”, medaļu “Zemessardzei 15 gadi” un Barikāžu dalībnieka medaļu.

Dalies ar šo ziņu