Atvadās no Zemessardzes Studentu bataljona pirmā komandiera atv. kapteiņa Alekseja Ozoliņa

NBS
Sargs.lv
Aleksejs Ozoliņš
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

3. jūlijā Rīgas Meža kapos zemes klēpī tiek guldīts Zemessardzes Studentu bataljona pirmais komandieris, Viestura ordeņa kavalieris un ilggadējs Latviešu Virsnieku apvienības valdes priekšsēdētājs atvaļināts kapteinis Aleksejs Ozoliņš, kurš mūžībā devās 26. jūnijā.

Šodien Nacionālo bruņoto spēku un aizsardzības nozares vadība atvadās no atvaļinātā kapteiņa Alekseja Ozoliņa, kurš sava mūža laikā sniedzis nozīmīgu un paliekošu ieguldījumu aizsardzības nozarē un tās attīstībā, kā arī sabiedriskajā darbā un patriotiskajā audzināšanā.

2002. gadā kapteinis A. Ozoliņš iestājās Latviešu Virsnieku apvienībā, bet laika posmā no 2010. līdz 2019. gadam bijis apvienības valdes priekšsēdētājs. Šo gadu laikā bijis ļoti aktīvs dažādu atceres un citu sabiedrisko pasākumu organizators, iesaistot tajos arī jaunatni, tādā veidā nododot liecības par Latvijas militāro vēsturi nākamajām paaudzēm.

Image
Aleksejs Ozoliņš
Foto: Foto: Normunds Mežiņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Normunds Mežiņš/Aizsardzības ministrija

Kapteinis A. Ozoliņš ir arī viens no Zemessardzes dibināšanas iniciatoriem un bijis Zemessardzes Studentu bataljona pirmais komandieris. Ar viņa iniciatīvu savulaik sekmes guva divgadīgā studentu militārā apmācība, un daudzi šo kursu beigušie studenti mūsdienās absolvējuši Nacionālo aizsardzības akadēmiju, kļūstot par augsta ranga virsniekiem, kā arī komandējuši atsevišķas struktūras dažādās starptautiskās miera uzturēšanas operācijās ārpus Latvijas.

Novērtējot viņa nozīmīgo un paliekošo veikumu, kapteinis ir apbalvots ar Viestura ordeni un vēl vairākiem augstiem aizsardzības struktūru un citu organizāciju apbalvojumiem, saņēmis arī Barikāžu dalībnieka piemiņas zīmi. Toreiz, 1991. gadā, bijis Doma laukuma aizsardzības štāba priekšnieks.

Image
Aleksejs Ozoliņš
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Kapteinis A. Ozoliņš dzimis 1934. gada 15. martā. Tā kā viņš ir bārenis un viņa ģimenei dzimtas kapu nav, tad, novērtējot viņa ilggadējo, nesavtīgo darbu, iniciatīvu un ieguldījumu aizsardzības nozarē, nozares vadība lūdza Rīgas domi rast iespēju piešķirt kapteinim A. Ozoliņam kapavietu 2. Meža kapos, Rīgā.

Dalies ar šo ziņu