Viedoklis: Vai Krievija ir tuvu kodolieroču izmantošanai Ukrainā?

Viedoklis
Sargs.lv/Real Clear Defense
Putins
Foto: EPA/Scanpix

Krievija ir neprognozējama, tāpēc grūti droši pateikt, vai Ukrainas bezpilota lidaparātu triecieni dziļi Krievijas teritorijā varētu pamudināt Vladimiru Putinu dot rīkojumu veikt kodolieroču triecienu. Putins mēdz drūmi murmināt par kodolkaru, iespējams, lai atturētu Rietumus no tiešākas iesaistīšanās Ukrainas aizsardzībā. Tomēr pat tad, ja viņš izmantotu kodolieročus, tas šķiet apšaubāms lēmums stratēģisku un operatīvu apsvērumu dēļ, uzskata ASV Jūras kara koledžas katedras vadītājs Džeimss Holmss.

Pirmkārt, stratēģisku iemeslu dēļ. Bombardēt lidlaukus Ukrainas austrumu provincēs būtu pretrunā stratēģiskajai loģikai. Kā reiz teicis senās Ķīnas ģenerālis Sun Tzu, "parasti karā vislabākā politika ir ieņemt valsti neskartu, sagraut to ir sliktāk." Tāpēc gudrs valdnieks un komandieris dara visu iespējamo, lai izvairītos no valsts sagraušanas. Viņi saglabā zemi, tās iedzīvotājus un resursus, lai tos varētu vēlāk izmantot.

Tomēr nav skaidrs, vai V. Putinam joprojām ir "neierobežoti" stratēģiskie mērķi attiecībā uz Ukrainu, proti, nav skaidrs, vai viņš plāno gāzt Kijivas valdību. Spriežot pēc šā gada neveiksmīgajiem rezultātiem, Krievijas bruņojums, šķiet, nav spējīgs sasniegt tik vērienīgus mērķus. Taču viņš noteikti vēlas Ukrainas austrumu daļas, kuras Maskava ir apņēmusies okupēt. Kodolieroču pielietošana šajās teritorijās vai to tuvumā nav veids, kā tās saglabāt iekļaušanai Krievijas metropolē. Kodolieroču izmantošana būtu pašiznīcinoša rīcība.

Taču V.Putinam būtu jāuztraucas ne tikai par kodolieroču izmantošanas ietekmi uz Ukrainu, jo dienvidu vējš bieži pūš no Melnās un Azovas jūru. Ja šis vējš saglabātos, kodolsprādziena mākoni vējš aiznestu uz Krieviju un, iespējams, tās sabiedroto Baltkrieviju, jo abas valstis atrodas uz ziemeļiem no Ukrainas. Līdz ar to attiecībā uz kodolkaru var teikt - kas notiek Ukrainā, nepaliek tikai Ukrainā.

Vēl viens pretarguments kodolieroču izmantošanai – operacionālais pamatojums. Vai, raugoties no operatīvā viedokļa, taktiskie kodolieroči būtu noderīgs līdzeklis Krievijas kara kampaņai? Ir grūti iedomāties, ka jā.

Ukraiņi nepulcējas masveidīgos formējumos, kurus var viegli iznīcināt, un turpina kustēties, lai izvairītos no Krievijas ienaidnieka. Tāpēc, ja Krievijas komandieri izvēlētos izmantot kodolieročus, viņiem, visticamāk, tos nāktos izmantot masveidā, lai panāktu lielu ietekmi uz izkliedētajiem Ukrainas spēkiem.

Par laimi Eiropai un pasaulei V. Putins, iespējams, ir godīgs, sakot, ka nevēlas ķerties pie galējiem ieročiem.

Ne tāpēc, ka viņš ir humānists ar lielu sirdi, bet gan tāpēc, ka kodolieroču izmantošana, būtu klusa atzīšanās Krievijas politiskajā un militārajā vājumā.

Krievija ir neprognozējama, taču Džeimss Holmss uzskata, ka tās vadība pakļaujas skarbai realitātei un patur kodolarsenālu rezervē.

Dalies ar šo ziņu