NBS komandieris: Latvijas armija vienmēr ir gatavībā, taču šobrīd varam justies droši

Viedoklis
Sargs.lv/Latvijas Televīzija
NBS komandieris Leonīds Kalniņš
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Šobrīd nav pamata uztraukties par Latvijas drošību, un Latvijas armija ir gatava reaģēt uz dažādām situācijām, lai novērstu potenciālo apdraudējumu, šodien “Latvijas Televīzijas” raidījumā ”Rīta Panorāma” sacīja Latvijas bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

 „Mēs šobrīd varam justies droši, un bruņotie spēki vienmēr ir darbojušies proaktīvi, lai spētu paredzēt vairākus soļus uz priekšu un būtu vienmēr gatavībā. Šobrīd mēs monitorējam situāciju 24 stundas dienā un septiņas dienas nedēļā,” viņš norāda.

Nepieciešamībā stiprināt Latvijas armiju, L. Kalniņš atzīst, ka pagājušogad Nacionālie bruņotie spēki ir aktīvi strādājuši, lai piesaistītu jaunus cilvēkus profesionālajam militārajam dienestam armijā un Zemessardzē. Šobrīd līdz 2023. gadam ir paradzēts sasniegt 8000 cilvēku skaitu dienestā, taču vissvarīgākais nav skaitlis, bet gan reālās kaujas spējas, kas ne vienmēr ir atkarīgas no cilvēku skaita.

L. Kalniņš atzīmēja vairākus stereotipus, kas, iespējams, attur jaunus cilvēkus iestāties profesionālajā militārajā dienestā, piemēram, laika trūkums ģimenei, nepieciešamība pēc ļoti augstas fiziskās spējas, taču tā neesot taisnība.

Militārajā dienestā laiks uzdevumu izpildei un personīgajai dzīvei ir sabalansēts. Papildus karavīram tiek nodrošināts stabils darbs ar konkurētspējīgu atalgojumu, sociālās garantijas un dažādi citi bonusi. Armijā fiziskā sagatavotība ir svarīga, taču to var iegūt arī dienesta laikā, kas būs papildus arī kā ieguvums sevis attīstībā.

Taujāts par sieviešu iesaisti valsts aizsardzībā, bruņoto spēku komandieris informēja, ka pēdējo gadu laikā ir vairākkārtīgi skaidrots, ka armijā netiek dalīti dzimumi, proti, ir daudz un dažādu amatu, un katrs cilvēks atradīs sev piemērotāko vietu.

„Šī informēšana ir nesusi augļus, jo sieviešu skaits bruņotajos spēkos ir palielinājies, piemēram, Zemessardzē dien ap 21% ir sieviešu. Es par to esmu tikai priecīgs,” atzina ģenerālleitnants L. Kalniņš.

Noslēgumā viņš apstiprināja, ka bruņotie spēki ir vieta, kur sevi pārbaudīt un iegūt pārliecību par saviem spēkiem, kas vēlāk var noderēt jebkurā dzīves situācijā. Pat, ja karavīrs pēc pirmā termiņa izlemj atvaļināties, militārā pieredze un iemaņas viņam palīdz vieglāk atrast darbu arī civilajā jomā.

Dalies ar šo ziņu