ZS štāba priekšnieks: Zemessardzes rekrutēšanas kampaņas rezultātā līdz šim saņemti 850 pieteikumi

NBS
Sargs.lv/Latvijas Radio
Latvijas Republikas Nacionālo bruņoto spēku karavīrs darbībā
Foto: Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Zemessardzes rekrutēšanas kampaņā “Esi drošs, esi zemessargs!” šobrīd ir iegūti nedaudz vairāk nekā 850 pieteikumi un tagad notiek to apstrāde, intervijā Latvijas Radio sacīja Zemessardzes štāba priekšnieks pulkvedis Viesturs Bubucis.

Pulkvedis V. Bubucis gan atzina, kā rāda pieredze, reāli dienestu Zemessardzes rindās uzsāk vien piektdaļa no visiem interesentiem. Kā būs šoreiz, to paredzēt ir grūti.

“Šobrīd ir grūti paredzēt, cik daudzi no pieteikumus aizpildījušajiem paliks dienestā Zemessardzē. Pirms diviem gadiem mēs skatījāmies vienu bataljonu, kurš Covid-19 un ierobežojumu dēļ ar ļoti limitētām iespējām realizēja kampaņu, kuras rezultātā aptuveni 100 cilvēku bija atstājuši savus kontaktus. No šiem 100 pretendentiem 20 uzrakstīja reālu iesniegumu par iestāšanos Zemessardzē un vēlāk uzsāka arī pārbaudes un pamatapmācību,” skaidro V. Bubucis.

Zemessardzes štāba priekšnieks vienlaikus atzina - tik liels jauno zemessargu pieplūdums kā pēc Krievijas iebrukšanas Ukrainā nav. Toreiz tas esot izdevies piesaistīt ap 1000 jauno pretendentu.

Nelielo pieteikumu skaita samazināšanos pulkvedis V. Bubucis skaidro ar to, ka šobrīd sabiedrība Latvijā neredz tiešu bruņotu konfliktu, salīdzinot situāciju, kāda tā bija Ukrainā pirms vairākiem gadiem, kad Krievija un tās atbalstītie spēki reāli okupēja daļa no valsts teritorijas. Šobrīd sabiedrība redz tikai bruņoto spēku koncentrēšanu pie Ukrainas robežas, nevis atklātu karu.

Pulkvedis V. Bubucis gan uzsvēra, ikviens cilvēks ir gaidīts Zemessardzē. Šobrīd potenciālajiem pretendentiem ir iespēja apmeklēt interneta vietni www.esizemessargs.lv, kur ātrā un ērtā veidā var pieteikties dienestam Zemessardzē.

Covid-19 dēļ dīkstāve Zemessardzē nav iestājusies un vēl joprojām tiek organizētas mācības. Kopumā Zemessardzē vakcināciju ir pabeiguši 74%, kas ir labs rezultāts no 8200 cilvēku lielā kopējā personālsastāva.

Tāpat tiek veiktas pārrunas ar nevakcinētajiem zemessargiem, lai tos pārliecinātu vakcinēties, jo tikai vakcinēts zemessargs drīkst pmeklēt militārās mācības vai veikt citus dienesta pienākumus, skaidro pulkvedis V. Bubucis.

Pieteikumu ar vēlmi iestāties Zemessardzē var aizpildīt interneta vietnē www.esizemessargs.lv.  Pēc pieteikuma aizpildīšanas ar katru interesentu sazināsies Zemessardzes pārstāvji.

Dalies ar šo ziņu