Pabriks: ES komisāres paziņojumi provocē Lukašenko uz vēl lielākām hibrīdkara aktivitātēm

Viedoklis
Sargs.lv
bilde
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Šādi Eiropas Savienības (ES) iekšlietu komisāres Ilvas Jūhansones paziņojumi ir ļoti bezatbildīgi un norāda uz atsevišķu komisāru nespēju izprast reālo politisko situāciju uz ES ārējām robežām. Tā, komentējot izskanējušo informāciju, ka Eiropas Komisija grasās pieprasīt Polijai, Latvijai un Lietuvai grozīt normas par migrantu atstumšanu, saka aizsardzības ministrs Artis Pabriks. Viņš uzsver – pat, ja EK nonāks pie šāda neadekvāta aicinājuma, Latvija neko savā regulējumā negrasās mainīt, turklāt, viņaprāt, šādi paziņojumi tikai provocē uz vēl lielākām hibrīdā kara aktivitātēm gan Baltkrievijas pašreizējo režīmu, gan to atbalstītājus Kremlī.

Aizsardzības ministrs atzīst, ka šādi paziņojumi, pat, ja tie realizētos izvirzītās prasībās ES dalībvalstīm, diez vai iegūtu Eiropas Savienību valdību atbalstu.

“Lielā mērā šāda veida izteikumi tikai lej ūdeni uz to valstu grieztajām dzirnavām, kas ir par to atbildīgas un organizē pret Baltijas valstīm un Poliju vērstus hibrīduzbrukumus. Mēs nekādā gadījumā neplānojam izskatīt jebkādu migrācijas politikas mīkstināšanu, pirms nav pārtraukti Baltkrievijas uzsāktie hibrīduzbrukumi,” uzsver A. Pabriks.

Viņš arī aicina atsevišķus Eiropas komisārus un komisiju kopumā pēc iespējas ātrāk reaģēt uz notiekošo, sniedzot visa veida palīdzību ES robežvalstīm, kas saskaras ar hibrīdajiem uzbrukumiem, kuros kā ierocis tiek izmantota migrācija. Kā viens no šādiem atbalsta veidiem ir nekavējošs atbalsts Eiropas Savienības ārējās robežas nostiprināšanai.

“Pat ja EK nonāks pie šāda neadekvāta aicinājuma, mēs neplānojam neko mainīt savā regulējumā. Tieši pretēji – mēs atturēsim migrantus tik ilgi, kamēr šādi uzbrukumi turpināsies. Mēs nepakļausim savu nacionālo drošību riskiem tikai tāpēc, ka atsevišķi EK komisāri ir aizmirsuši, ka viņiem jārūpējas par visas Eiropas Savienības valstu interesēm, tostarp par Eiropas Savienības ārējās robežas drošību,” saka aizsardzības ministrs.

Dalies ar šo ziņu