Baltijas valstu ārlietu ministri aicina ASV Ķīnas izaicinājumu ēnā neatstāt Krievijas draudus

Viedoklis
Sargs.lv/Newsweek/ERR.ee
Ķīnas un Krievijas karavīri lādē munīciju kājnieku kaujas mašīnās
Foto: Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA

ASV prezidenta Džo Baidena administrācijai, fokusējoties uz Ķīnas radītajiem izaicinājumiem nevajadzētu aizmirst par Krievijas radītajiem draudiem, tā intervijā ASV laikrakstam “Newsweek” pauduši visu trīs Baltijas valstu ārlietu ministri.

Intervijā laikrakstam Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, Igaunijas ārlietu ministre Eva Marija Līmeta un Lietuvas ārlietu viceministrs Mants Adomens uzsvēra, ka ASV un tās NATO sabiedrotajiem jābūt uzmanīgiem kā pret Maskavas, tā arī Pekinas mestajiem izaicinājumiem. Pretējā gadījumā viens novārtā atstāts drauds var izraisīt jaunu agresiju.

“Kamēr tiek domāts kā tikt galā ar jaunu izaicinājumu, nevajadzētu aizmirst arī citus,” intervijā sacīja E. Rinkēvičs. “Ja tā notiks, vienu dienu mēs pamodīsimies ar visai nepatīkamu pārsteigumu, un tad atkal mums vajadzēs domāt – ko esam palaiduši garām,” viņš teica.

Arī Lietuvas ārlietu viceministrs atzina, ka Krievija aizvien ir ārkārtīgi bīstama vidējā termiņā. Tomēr sistēmiskie apdraudējumi demokrātiskam dzīvesveidam nevar tikt ignorēti.

“ASV jāsaglabā ciešas saites un uzmanība, kas pievērsta ne tikai drošības problēmām Klusā okeāna reģionā, bet arī Eiropas Austrumos,” teica M. Adomens.

Tikmār E.Rinkēvičs izteica cerību, ka gan pašreizējā ASV prezidenta administrācija, gan Eiropas Savienība neatstās novārtā Krievijas radītos draudus.

“Vēl aizvien ne tikai Eiropas Savienībā, bet arī Atlantijas okeāna otrā pusē atrodas cilvēki, kuri uzskata, ka būtu jāveido ciešākas attiecības ar Krieviju, lai balansētu Ķīnas augošo ietekmi. Šajā uzskatā es redzu naivas domāšanas pazīmes,” viņš atzina.

Arī Igaunijas ārlietu ministre izteica cerību ka pašreizējā ASV prezidenta administrācija turpinās pievērst uzmanību Austrumeriopas drošības izaicinājumiem.

“Mēs šobrīd īpaši fokusējamies uz NATO un NATO jaunā Stragēģiskā koncepta izstrādi, kurā tiks rūpīgi izvērtēta pašreizējā drošības situācija un piedāvās aliansei dažāda veida darba metodes kā risināt pašreizējos drošības izaicinājumus,” atzina E. Līmeta.

“Sargs.lv” jau vēstīja, ka, pēdējā laikā arvien lielāks saspīlējums vērojams ASV un Ķīnas attiecībās. Komunistiskās partijas pārvaldītā kontinentālā Ķīna veikusi vairākas provokācijas attiecībā pret demokrātiski pārvaldīto Taivānu, ko kontinentālā Ķīna uzskata par savu sastāvdaļu. Oficiālā Pekina paziņojusi, ka gadījumā, ja Taivāna nepievienosies Ķīnai miermīlīgi, tā ir gatava to pievienot ar spēku.

Lai arī ASV oficiāli atzīt Ķīnu, tā iepriekš plaši militāri atbalstījusi Taivānu.

Tikmēr Igainijas ārlietu eksperts Franks Jūriss iepriekš ERR paziņoja, ka Rietumu lielvarām pievēršot uzmanību Ķīnai, tās mazāk uzmanības pievērš Krievijas radītajiem draudiem Baltijas reģionam. Tas var būtiski pasliktināt drošības situāciju tieši Baltijā.

Dalies ar šo ziņu