Džordžs Frīdmens – izdzīvošanas un neatkarības recepte Baltijai

Viedoklis
Sargs.lv
Bruņoto spēku mācības "Sudraba bulta 2019"
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Baltijas valstu neatkarību nosargāt būs ļoti grūti – skarbi secina mūsdienu ģeopolitikas analīzes vadošais eksperts, ASV privātā analītiskā dienesta “Stratfor” dibinātājs Džordžs Frīdmens. Vienlaikus viņš uzsver – “izmēram nav nozīmes”. Sarunā ar "Sargs.lv" eksperts sniedz vienkāršu neatkarības recepti, kuras sastāvdaļas - Baltijas valstu vienotība, modernas militārās tehnoloģijas un spēja mācīties no tādiem piemēriem kā Izraēla, Taivāna un Apvienotie Arābu Emirāti.

Baltijas valstis ir bijušas daļa no Krievijas, Polijas, Vācijas, Zviedrijas un Francijas. Tikko beidzās desmitgade, kad periods pēc neatkarības atgūšanas ir ilgāks nekā brīvības periods starp pasaules kariem. Pašlaik tās bažīgi atkal skatās uz Krieviju. Kas Baltijas valstīm ir jādara, lai esošajos apstākļos saglabātu savu neatkarību?

Patiesība ir vienkārša – jūs esat sprostā. Vēsturiskā pieredze jums nedod rožainas cerības – jebkura valsts reģionā vēlas noenkuroties Baltijā. No politiskā viedokļa skatoties, lielvalstīm lētāk ir Baltijas valstis pārņemt nekā ar tām slēgt līgumus. Baltijas valstu galvenā problēma ir stratēģiskā dziļuma trūkums – jūra ir tepat blakus. Agrāk daudz lielāka nozīme bija ģeogrāfijai – tikai liela valsts varēja būt spēcīga valsts, jo tikai plaši industriālie resursi spēja sniegt nepieciešamo darbaspēku un resursus. 

Jūs nevarat dzīvot pēc principa – ir jāņem tas, kas ir pieejams. Jūsu valstu izdzīvošanas stratēģija nav nacionālā stratēģija – tā ir Baltijas valstu reģionālā stratēģija, kam jābūt balstītai mērķī pelnīt lielu naudu ar tehnoloģiju palīdzību, lai šo naudu būtu iespējams izmantot sevis apbruņošanai, lai padarītu jūs pārāk sarežģītus jebkuram uzbrukumam.

Liela daļa plānotāju, kas dienē divdesmit, trīsdesmit gadus, domā pagātnes kategorijās, tāpēc pagaidām katros manevros jūs karu zaudējat. Ir nepieciešams atrast atbild uz jautājumu – kā plānot nākamo karu tā, lai Baltijas valstis to nezaudētu? Militārajiem risinājumiem jāiet roku rokā ar politiskajiem risinājumiem.

Jāapzinās, ka ir iespējams pārliecināt pat visiesīkstējušākos prātus – tie tomēr ir gudri cilvēki un patrioti, kam lūst sirds, pēc katriem manevriem apzinoties reālo situāciju. Atbildes nav tālu jāmeklē – tās var atrast Izraēlā, Apvienotajos Arābu Emirātos Taivānā un citur.

Mūsdienās viss, kas ir vajadzīgs, ir neliels skaits mūsdienīgu un talantīgu tehnologu, līdz ar to pat tik maza valsts kā Izraēla ar savām tehnoloģijām iegūst neproporcionāli lielu ietekmi. Tas ir ceļš, kas jāiet Baltijas valstīm. Baltijas valstu izdzīvošanai izšķiroša ir spēja uz sevi skatīties kā uz vienotu un savstarpēji integrētu stratēģisku veidojumu, kura pārņemšanai nepieciešams vairāk dzīvību un naudas nekā jebkura valsts ir gatava maksāt.

Jums ir intelektuālais potenciāls, finansiālais potenciāls (kaut vai iespēja savām vajadzībām aizņemties naudu) un jums ir griba izdzīvot. Paskatieties uz Izraēlu, Singapūru un Taivānu – tās ir valstis, kas ir pārkāpušas industriālajam laikmetam. Tas pats ir jādara arī jums Baltijā. Kādā brīdī jūs varat kļūt par reģiona atslēgas punktu. Polija ir spēcīga, taču arī tai ir iekšējas problēmas – tā ir sašķelta un vēl joprojām meklē, kas tā ir un kas vēlas būt.

Baltijas valstis vēl joprojām gatavojas karot nākamajā Otrajā pasaules karā. Jums ir jāizvelk galva no Otrā pasaules kara tipa domāšanas – šis karš ir beidzies un vairs neatkārtosies. To zina Izraēla, Apvienotie Arābu Emirāti, Singapūra un Taivāna. ASV Bruņotie spēki ir gatavi karot ne tikai Otrajā pasaules karā, bet arī Trešajā, Ceturtajā un Piektajā. Lai gan jums nav šādas privilēģijas, jums ir dots nedaudz laika, kas ir jāizmanto, lai pirktu, uzbūvētu vai radītu sistēmas, kas uzbrukuma gadījumā tik iznīcinoši un pilnīgi satrieks Krievijas apgādes līnijas, ka neļaus krieviem pat domāt par uzbrukumu jums.

Mūsdienās parasts trieciens no sauszemes ir daudz mazāk bīstams moderno tehnoloģiju priekšā. Neviens nav redzējis, kā savstarpēji mijiedarbosies un cīnīsies modernās ieroču sistēmas, taču ir paredzams, ka lielas mehanizētās formācijas var viegli izkūpēt gaisā. Jaunās tehnoloģijas var radīt apstākļus, kuros jūs Baltijā ir vieglāk atstāt mierā nekā mēģināt norīt.

Vienkārši izsakoties, Baltijas valstīm jāpārlec vienai, divām kara vešanas paaudzēm. Baltijas valstīm nekad nebūs tādu bruņoto spēku klasiskā izpratnē, kas kādu atturētu, taču jums ir ļoti talantīgi zinātnieki. Protams, jūs nekad nebūsiet nākamā Krievijas impērija un nevienu neokupēsiet, taču jūs varat sevi aizsargāt ar to, kas jums ir pieejams.

Livonijas bruņinieki savulaik visiem bija pārāk liels kumoss līdz brīdim, kad viņu militārā tehnoloģija un politiskā sistēma kļuva novecojusi. Izraēlas un Singapūras modeļi ir tie, kam jābūt paraugam Baltijas valstu drošības politikai.

Izraēla ir valsts ar deviņiem miljoniem iedzīvotāju, kam nevajadzētu piederēt nekāda veida ietekmei. Neskatoties uz to, Izraēla Tuvajos Austrumos darbojas kā ASV līdzvērtīgs partneris. Izraēla to ir paveikusi ar militārajām tehnoloģijām un savām izlūkošanas spējām, kas to ir padarījušas par neaizvietojamu partneri. Izlūkošana nav simtiem tūkstošu cilvēku darbs – pietiks ar divpadsmit, savukārt elektronika dod iespēju palielināt izlūkošanas operāciju attālumu. 

Rezumējot; ja Baltijas valstis vēlas palikt neatkarīgas, tām ir jābūt iekšpolitiski vienotām kā klintij, neradot iespēju Krievijai kaut kur iespiesties. Tas ir sarežģīti, taču izdarāmi. Otrkārt, jums ir jāpārskata sava militārā stratēģija – Singapūras un Izraēlas modelis liecina, ka izmēram nav nozīmes hipersoniskā pasaulē.

Jūs nekad nebūsiet reģionāla lielvalsts, taču varat būt pārāk liels kumoss. Tai jābūt jūsu stratēģijai – kļūt par mazām, savam izmēram neproporcionāli spēcīgām valstīm kā Taivānai, Izraēlai vai Singapūrai, kuru spēks balstās nevis industriālā, bet gan tehnoloģiskā pārākumā. Baltijas valstīm ir jāspēj radīt savu realitāti, kuru veido pašas Baltijas valstis.

Pirms desmit gadiem Apvienotie Arābu Emirāti izlēma kļūt par reģionālu spēku. Tagad tie ir nosūtījuši raķeti uz Marsu – man gan nav ne jausmas, kāpēc tas bija vajadzīgs. Neskatoties uz to, galvenā doma ir vienkārša – Apvienotie Arābu Emirāti pirms desmit gadiem izlēma, ka viņu loma būs citādāka nekā to ir ierādījusi vēsture – un viņi to pārrakstīja. 

Baltijas valstis ir mazs reģions, kam ir jābūt vienotam un jāspēj izmantot priekšrocības, ko jau ir radījusi Singapūra, Izraēla vai Apvienotie Arābu Emirāti. Tās visas ir valstis, kas, neskatoties uz savu izmēru, ir kļuvušas par nozīmīgākajiem reģionālajiem spēkiem. Baltijas valstis kopa galu galā ir nedaudz lielākas par šīm valstīm.

Dalies ar šo ziņu