“Black Hawk” helikopteri Gaisa spēkiem tiks piegādāti pēc iepriekš noteiktā grafika

Viedoklis
Sargs.lv
Black Hawk
Foto: Foto: Modris Vēbersts/ Aizsardzības ministrija

Lai arī “Covid-19” pandēmija pasaulē ietekmējusi daudzas piegāžu ķēdes, Latvijas gaisa spēku pasūtītie četri UH-60M “Black Hawk” helikopteri tiks piegādāti pēc iepriekš apstiprinātā grafika – pirmās divas platformas līdz 2022. gada beigām, bet pārējie divi lidaparāti – līdz 2023. gada nogalei. Tā sarunā ar “Sargs.lv” atzīst Gaisa spēku komandieris pulkvedis Viesturs Masulis. Kaut primāri helikopteri tiks izmantoti galvenokārt karavīru transportēšanai un civilo uzdevumu izpildei, to komplektācija pieļauj, ka nākotnē tos varētu aprīkot arī bruņojumu uguns atbalsta sniegšanai.

“Blakck Hawk” – NBS vajadzībām visatbilstošākie

Jau iepriekš izvērtēts, ka UH-60M “Black Hawk” ir Nacionālo bruņoto spēku prasībām atbilstošākie helikopteri gan militāro, gan civilo uzdevumu izpildei un ar laiku varētu pilnībā nomainīt šobrīd NBS rīcībā esošos helikopterus “Mi-17”.  “Black Hawk” lidaparātiem piemīt augsta manevrētspēja, ballistiskā un triecienizturība, kā arī atvieglota uzturēšana.

Viena no to galvenajām priekšrocībām ir helikopteru uzbūve un dzīvotspēja, jo lidaparāti radīti primāri izmantošanai militārām vajadzībām krīzes situācijās ar daudzfunkcionālu aprīkojumu, kas spēj veikt gan kaujas uzdevumus, gan meklēšanas, ugunsdzēsības un glābšanas darbus, tai skaitā, medicīnisko evakuāciju, kā arī transportēšanu un dažādu avāriju seku likvidēšanu.

Pulkvedis V. Masulis apstiprina, ka “Black Hawk” būs aprīkoti gan ar dažādām iekārtām, kas nepieciešamas glābšanas darbos, gan nakts redzamības sistēmām, lai diennakts tumšajā laikā vieglāk pamanītu, piemēram, mežā apmaldījušos sēņotāju vai jūrā pazudušu cilvēku.

Image
Black Hawk
Foto: Foto: Modris Vēbersts/ Aizsardzības ministrija
Foto: Modris Vēbersts/ Aizsardzības ministrija

Nākotnē arī uguns atbalsta spējas

Lai arī helikopteru pamatpiedāvājuma paketē šobrīd nav paredzēta kinētiskā jeb ieroču sadaļa, par to tiek veikts NBS operacionālais izvērtējums, lai nākotnē helikopterus varētu aprīkot arī  ar ieroču sistēmām.

“Runa ir gan par 7,62 mm ložmetējiem M-240, gan arī prettanku raķetēm, ko varētu izmantot Sauszemes spēku atbalstam no gaisa. Jau tagad varu teikt, ka tas būs dārgs projekts, bet skatos uz to vidējā un tālajā termiņā, jo šī Gaisa spēku spēja nākotnē noteikti ir jāattīsta,” saka pulkvedis Masulis.
Image
Masulis
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Līdz ar jauno un moderno helikopteru iegūšanu Gaisa spēki vēl efektīvāk varēs īstenot dažādu NBS vienību tā saukto ātro pārsviešanu no viena punkta uz citu, tāpat arī desanta operācijas. Šie uzdevumi tiek veikti arī šobrīd, izmantojot esošos “Mi-17” helikopterus, taču procesu apgrūtina fakts, ka to remonts tiek veikts ārpus Latvijas, arī tagad viens “Mi-17” hekikopters tiek gatavots kapitālajam remontam, kas tiks veikts Lietuvā.

 

“Savukārt “Black Hawk” apkopes mēs varēsim efektīvi veikt tepat, Gaisa spēku bāzē Lielvārdē, jo jau tuvākajā laikā plānots uzsākt speciāla angāra būvniecību, kurā būs visas nepieciešamās laboratorijas un tehniskās iespējas, lai veiktu lidaparātu apkopi. Līdz ar to tie būs daudz pieejamāki gan citām NBS vienībām, gan civilajam sektoram, jo šobrīd ierobežoto resursu dēļ mums reizēm darbus nākas sarindot prioritārā secībā,” atzīst Gaisa spēku komandieris.

“Mi-17” – uzticams “darba rūķis”

Jautāts, kas notiks ar šobrīd izmantotajiem helikopteriem “Mi-17”, pulkvedis Masulis stāsta – no tiem atteikties plānots pakāpeniski, sākumposmā tos turpinās izmantot vienlaicīgi ar pirmajiem saņemtajiem “Black Hawk”. Šis laiks tiks izmantots, lai visi piloti un tehniķi pagūtu iziet specifisko apmācību operēšanai ar jaunajiem UH-60M “Black Hawk”, kas sadarbībā ar ASV bruņotajiem spēkiem un Mičiganas Nacionālo gvardi jau sākusies.

Lēmumu, vai un kam “Mi-17” pēc tam tiks pārdoti, būs jāpieņem Aizsardzības ministrijai, pulkvedis Masulis norāda, ka arī pēc vairākiem gadiem tie būs gana labā tehniskā stāvoklī, tādējādi arī pieprasīti tirgū. 

Image
Mi-17
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
“Vispār “Mi-17” helikopters ir labs un jaudīgs lidaparāts. Tas var veikt daudzfunkcionālus un smagus uzdevumus arī sliktos laika apstākļos, piemēram, stiprā vētrā. Tāpat arī ūdens “maisa” ugunsgrēku dzēšanai celtspēja ir ļoti liela – tās ir vairāk nekā trīs tonnas ūdens. Kā “darba rūķis” tas ir ļoti labs, un “Black Hawk” spējas šajos parametros ir līdzīgas, tāpēc arī tos izvēlējāmies,” saka pulkvedis Masulis.

“Black Hawk” operācijas “Atlantic Resolve” ietvaros Latvijā atrodas jau tagad

Arī šobrīd Gaisa spēku bāzē Lielvārdē atrodas aptuveni 10 ASV UH-60 “Black Hawk” helikopteri. Tie šī gada jūlijā Latvijā ieradās ASV operācijas “Atlantic Resolve” kārtējās rotācijas ietvaros, lai stiprinātu reģionālo drošību un demonstrētu ASV klātbūtni reģionā.  ASV 101. kaujas aviācijas brigādes karavīri ar helikopteru UH-60 “Black Hawk” atbalstu pildīs dienesta pienākumus Nacionālo bruņoto spēku aviācijas bāzē Lielvārdē, kopīgi trenējoties ar NBS un NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas karavīriem. Plānots, ka šī rotācija Latvijā uzturēsies deviņus mēnešus.

Image
Black Hawk
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija
Foto: Aizsardzības ministrija

Jau ziņots, ka nodomu vēstule starp Latvijas Aizsardzības ministriju un ASV vēstniecību Latvijā par četru helikopteru UH-60M “Black Hawk” iegādi tika parakstīta 2018. gada 2. oktobrī. Tā paredz, ka ASV puse sniedz gan finansiālo atbalstu, gan nepieciešamo karavīru apmācību, lai šos lidaparātus Nacionālo bruņoto spēku tehnikas parkā varētu veiksmīgi ieviest.

2018. gada 11. septembrī Ministru kabineta sēdē Latvijas valdība atbalstīja četru helikopteru UH-60M “Black Hawk” iegādi aptuveni 175 miljonu eiro vērtībā Ārvalstu militārās finansējuma programmas ietvaros, slēdzot starpvaldību līgumu ar ASV. ASV līdzfinansējums veido 15,5 miljonus ASV dolāru.

Dalies ar šo ziņu