Pabriks: ASV operācija Irākā nav jauns kara pieteikums

Viedoklis
Sargs.lv/LETA
Irāka, Irāna
Foto: Foto: VIA Reuters/Scanpix

ASV veiktā operācija Irakā, kuras rezultātā tika nogalināts ietekmīgais Irānas ģenerālis Kasems Soleimani, nav kara pieteikums. Tā TV24 raidījumā “Globuss” norādīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks, piebilstot, ka ASV tādejādi aizsargājusi Irākā esošos ASV diplomātus un karavīrus no Irānas pārstāvētajiem teroristu grupējumiem.

“Mums ir jāsaprot, ka šis nekādā gadījumā nav jauns kara pieteikums. Šāda veida operācijas un netieša saskare starp NATO vai atsevišķu valstu, piemēram, Lielbritānijas, Francijas un ASV karavīriem no vienas puses un Irānas pārstāvētajiem dažādiem grupējumiem no otras, uzsveru – ārpus Irānas teritorijas notikusi arī iepriekš,” televīzijas raidījumā sacīja A. Pabriks.

Viņš norādīja, ka pēc šīs operācijas ASV arī vērsusies pie saviem sabiedrotajiem ar skaidrojumu, kādēļ operācija veikta un ar lūgumu to izprast un atbalstīt.

“Pirmkārt, mums jāuzdod jautājums – ko ģenerālis Soleimani darīja Irākā, ar kuru pagātnē Irānai ir bijusi nopietna karadarbība? Līdz ar to šeit no Irānas puses sūdzēties, ka ASV aizsargā savus diplomātus un karavīrus starptautiskajās misijās no Irānas atbalstītajiem spēkiem, īsti nebūtu vietā,” pauda A. Pabriks.

Viņaprāt, šī operācija arī parāda, ka ASV ir ļoti laba izlūkošana, jo, ja šādas akcijas tiek veiktas tik precīzi – tas nozīmē, ka pārsvars ir ASV pusē.  

“Domāju, ka šis nekādā gadījumā nedraud ar konvencionālo karu. Tomēr mēs zinām, ka Irānai ir lielas iespējas kaut ko darīt asimetriski, piemēram, kiberuzbrukumu veidā, ko tā veikusi arī iepriekš, un kaut kāda atbilde jau sekos."
Artis Pabriks
aizsardzības ministrs
Artis Pabriks

Tāpat ministrs norādīja – jāmēģina skaidrot sabiedrotajiem Eiropā, ka tas laiks, kad mēs varējām lielīties, ka Eiropas Savienība ir tā maigā vara, kamēr NATO un ASV ir stiprā, ir pagājis. “Patiesībā mūsdienu politika šodien parāda – ja Eiropas valstīm nav attīstītas pašiem savas militārās spējas, tad paļauties tikai uz kādas citas valsts žēlsirdību un diplomātiskām sarunām ir, maigi runājot, naivi. Tāpēc ir jāaicina Eiropas valstis nopietnāk domāt par savu drošību, nevis tikai būt valstīm, kuras spēj sniegt humāno palīdzību konfliktu reģionos, no kurienes terorisms un cita veida briesmas atnāk līdz Eiropai,” sacīja ministrs.  

Jau ziņots, ka Irānas Revolucionārās gvardes vienības "Kudsas spēki" komandieris ģenerālis Kasems Soleimani gāja bojā raķešu uzbrukumā Bagdādes lidostai. ASV Aizsardzības ministrija paziņoja, ka uzbrukums veikts pēc ASV prezidenta Donalda Trampa norādījuma. "ASV armija ir īstenojusi apņēmīgu aizsardzības akciju, lai aizstāvētu ASV personālu ārvalstīs, nogalinot Kasemu Soleimani," tika teikts Pentagona paziņojumā.

Pēc ziņu aģentūras "LETA" rīcībā esošās informācijas - ASV 3. janvārī arī paziņojusi, ka uz Tuvajiem Austrumiem, kur situāciju destabilizējusi Irānas ģenerāļa Kasema Soleimani nogalināšana Savienoto Valstu raķešu triecienā, tiks nosūtīti 3000 vīru lieli armijas papildspēki. Anonīmas ASV Aizsardzības ministrijas amatpersonas pavēstījušas, ka uz reģionu tikšot nosūtīti Ziemeļkarolīnas pavalstī dislocētās 82. gaisa desanta divīzijas karavīri. Iepriekš pēc uzbrukuma ASV vēstniecības kompleksam Bagdādē, ko sarīkoja Irānas atbalstītie kaujinieki, uz Kuveitu jau tika nosūtīti 700 šīs divīzijas karavīru.

Dalies ar šo ziņu