Video: Latvijas valsts ideja un aizsardzība: no dibināšanas līdz mūsdienām

Aizsardzības ministrija piedāvā sadarbībā ar Vidzemes Augstskolu tapušo 23 video sižetu ciklu “Latvijas valsts ideja un aizsardzība: no dibināšanas līdz mūsdienām”, kas skaidro Latvijas valstiskuma pamatus un iezīmē atbildes uz jautājumiem, kāpēc un kā sargāt valsti mūsdienās. Video sižeti veido vienotu priekšstatu par Latvijas valstiskumu idejiskā, tiesiskā un aizsardzības aspektā laika periodā no valsts dibināšanas līdz mūsdienām.

Video sižetos iekļautie temati ir Latvijas valsts ideja un konstitucionālais pamats, Latvijas valsts neatkarības izcīnīšana – Latvijas Neatkarības karš (1918-1920), bruņota pretošanās okupācijas režīmiem, nevardarbīgā pretošanās padomju okupācijai un Latvijas neatkarības atjaunošana, valsts nepārtrauktības doktrīna, stratēģiskā komunikācija Latvijas neatkarības atjaunošanas laikā un mūsdienās, Latvijas bruņoto spēku atjaunošana un attīstība, starptautiskās sadarbības nozīme valsts aizsardzībā vēsturiski un mūsdienās, visaptveroša valsts aizsardzība un sabiedrības līdzdalība valsts aizsardzībā.

Video sižetos iekļautas 30 sarunas ar nacionālās pretošanās kustības, Trešās atmodas un Nacionālo bruņoto spēku atjaunošanas procesa aculieciniekiem, dalībniekiem un līderiem. Video materiālu autori ir Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas vadošā pētniece Ieva Bērziņa, Vidzemes Augstskolas vadošais pētnieks Gatis Krūmiņš, Valsts prezidenta padomnieks juridiskajos jautājumos Jānis Pleps un Latvijas Nacionālā arhīva vadošais pētnieks Jānis Šiliņš.

Video sižetu ciklu “Latvijas valsts ideja un aizsardzība: no dibināšanas līdz mūsdienām” sagatavojusi Vidzemes Augstskola pēc Aizsardzības ministrijas pasūtījuma. Sadarbības ietvaros tapis arī mācību grāmatas manuskripts. Projekta sagatavošana finansēta no Annas Trēziņas-Vīras dāvinājuma līdzekļiem.

Dalies ar šo ziņu