Video: Ādažu bāzē “LMT” un NATO demonstrē virtuālās un papildinātās realitātes risinājumus

4. novembrī Ādažu bāzē Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš apmeklēja virtuālās un papildinātās realitātes risinājumu demonstrāciju 5G militārā pielietojuma testa vidē, ko īstenoja Latvijas vadošais mobilo sakaru un tehnoloģiju uzņēmums “LMT” sadarbībā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un NATO Sabiedroto Transformācijas pavēlniecību (Allied Command Transformation).

Inovatīvo tehnoloģiju izmēģinājumā Ādažu bāzē piedalījās arī NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupa, NATO Komunikācijas un informācijas sistēmu grupa un NATO Komunikācijas un informācijas aģentūra. Virtuālā realitāte ir tehnoloģija, kurā izmanto īpašas ierīces, piemēram, brilles, lai lietotājam radītu mākslīgu vidi, tostarp vizuālus un skaņas elementus, kas ļauj mijiedarboties ar šo mākslīgo vidi. Arī papildinātajā realitātē izmanto īpašas ierīces, tostarp, brilles, kurās darbojas specializētas lietotnes, kas ļauj lietotājam skatīt fizisko pasauli kopā ar datora radītu saturu un sadarboties ar citiem lietotājiem attālinātās vietās.

Aizsardzības inovāciju 5G testa vide Ādažu bāzē ir viens no NATO Aizsardzības Inovāciju Akseleratora Ziemeļatlantijas reģiona programmas (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic (DIANA) testa centriem, kurā radīta ekosistēma jaunās paaudzes bezvadu tehnoloģiju attīstīšanai un izmēģināšanai.

5G testa vidi Nacionālie bruņotie spēki Ādažu bāzē izveidoja 2020. gadā sadarbībā ar uzņēmumu “LMT”, un tā dod iespēju attīstīt un izmēģināt dažādus sensoru, aizsardzības sistēmu un platformu, tai skaitā, bezpilota risinājumus, būtiski veicinot Latvijas un sabiedroto valstu militārās nozares tehnoloģisko attīstību.

Dalies ar šo ziņu