DAIF Latvija vēlas diskusiju ar AM par iecerētās valsts kapitālsabiedrības izveidi

Uzņēmējdarbība un inovācijas
LETA
industrija
Foto: štāba virsseržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Uzņēmumi, kuri ražo preces un pakalpojumus aizsardzības nozarei, vēl vēlas sarunas ar Aizsardzības ministriju (AM) par ieceri veidot jaunu valsts kapitālsabiedrību, kas kontrolētu militāro ražošanu, intervijā aģentūrai LETA sacīja Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas valdes priekšsēdētāja Elīna Egle-Ločmele. Viņa norādīja, ka šāda iecere ir vērtējama divējādi.

Tostarp Egle-Ločmele atzīmēja, ka federācija divus pēdējos gadus AM ir norādījusi uz to, ka ir jautājumi par nozares uzņēmumu nākotni.

"Piemēram, kādus investorus mēs piesaistām, kādas investīcijas mēs vispār Eiropā pieļaujam. Vai valstij nevajadzētu nākt iekšā ar savām kapitāldaļām vai "zelta akcijām", ja tas ir kritisko pakalpojumu sniedzējs vai stratēģiskais partneris Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, lai tā darbību varētu pārraudzīt AM? Šie bija apsvērumi, kas mums nu jau kādu laiku iepriekš lika domāt par to, ka mums ir vajadzīga AM ienākšana atsevišķos kritisko pakalpojumu sniedzējos," sacīja Egle-Ločmele.

Vienlaikus viņa atzīmēja, ka, no otras puses, pašlaik nav drošības, ka līdz ar AM ieceri par valsts kapitālsabiedrības izveidi nenotiks iejaukšanās brīvajā tirgū.

"Tādēļ konceptuāli mēs esam par, mēs redzam labus piemērus, kā tas strādā. Vienlaikus mēs redzam arī valstis, kurās tas tik labi nestrādā, un no tā mēs gribētu izvairīties un vēlētos ar AM to izrunāt. Ir jābūt skaidrībai, sapratnei un vienam otram vajag uzticēties," sacīja Egle-Ločmele.

Viņa pauda cerību, ka šie jautājumi tiks izrunāti un ilgtermiņā tirgū neradīsies konfliktsituācijas.

Tāpat Egle-Ločmele minēja, ka izšķiršanās pašlaik, pirmkārt, ir par to, kāda būs iecerētās valsts kapitālsabiedrības juridiskā forma un pārvaldības struktūra.

"Mēs pašlaik nesam pārliecināti, kāda ir pareizākā juridiskā forma konkrēta mērķa sasniegšanai - vai tā ir kapitālsabiedrība, holdings, vai tā ir valsts aģentūra. Svarīgi ir, kā pareizāk to visu pārvaldīt, lai būtu godīga konkurence un nodokļu maksātāju nauda tiktu godprātīgi investēta aizsardzības spēju attīstībā," uzsvēra Egle-Ločmele.

Jau vēstīts, ka aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) aprīlī paziņoja, ka AM plāno ar valsts iesaistīšanos dibināt komercsabiedrību, kas kontrolētu militāro ražošanu. Jaunā kapitālsabiedrība ne tikai radīšot desmitiem jaunu darbavietu, bet veicināšot arī uzņēmumu ražošanas spējas. Patlaban valdība ideju konceptuāli ir atbalstījusi un uzdevusi veikt tās izvērtējumu.

Dalies ar šo ziņu