Latvijā liela interese par darba iespējām NBS paredzēto bruņumašīnu “Patria” 6x6 ražošanā

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv
NBS bruņutransportieri "Patria 6x6" Ādažu bāzē
Foto: Foto: št.vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Lai arī darbinieku komplektēšana, kā arī pašas ražotnes būvniecība plānota vien vēlāk šī gada laikā, atbilstoši kvalificēti speciālisti bruņumašīnu “Patria” 6x6 ražošanai var pieteikties jau tagad, informē uzņēmumā “Patria Latvia”.

Pēc šī gada sākumā portālā “Sargs.lv” publicētā raksta, ka no 2023. gada Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS), tai skaitā Zemessardzei, paredzētās 6x6 bruņu platformas tiks ražotas Latvijā, Cēsīs esošajā uzņēmumā ““Defence Partnership Latvia” un ka šim nolūkam tiks meklēti atbilstoši kvalificēti darbinieki, “Sargs.lv” redakcija saņēma daudz vēstuļu ar jautājumu, kur un kā šim darbam var pieteikties.

Kā skaidro uzņēmumā “Patria Latvia”, lai arī darbinieku komplektēšanas aktīvais posms plānots vien aptuveni šī gada vidū, tomēr interesenti jau tagad var sūtīt savus pieteikumus un CV uz e-pasta adresēm: agnese.zvirbule@patriagroup.com vai info.riga@patriagroup.com. Pieteikumi tiks saglabāti uzņēmuma datu bāzē.

 “Sargs.lv” jau rakstīja, ka no 2023. gada “Patria” 6x6 transportlīdzekļus plānots ražot Latvijā –  Cēsīs esošajā uzņēmumā SIA “Defence Partnership Latvia”, kas ir “Patria Latvia” un SIA “UNITRUCK” kopuzņēmums. Tādējādi tiks nodrošinātas gan jaunas darba vietas, gan pienesums Latvijas ekonomikai.  

Image
Bruņutransportieru "Patria 6x6" prezentācijas pasākums Ādažu militārajā bāzē/ št.vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: št.vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Foto: Bruņutransportieru "Patria 6x6" prezentācijas pasākums Ādažu militārajā bāzē/ št.vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Taču, lai uzņēmumā varētu veikt automašīnu pilnas komplektēšanas ciklu, ir nepieciešama lielāka ēka, ko plānots būvēt no jauna. “Patria Latvia” izpilddirektors Uģis Romanovs norāda, ka šobrīd notiek aktīvs darbs pie projekta izstrādes, lai viss atbilstu Latvijas vajadzībām – gan pašu transportlīdzekļu ražošanai, gan pēcpārdošanas pakalpojumiem, tai skaitā arī apkopes un garantijas servisam.

Lai projektu īstenotu, nepieciešami arī atbilstoši kvalificēti darbinieki – automehāniķi, metinātāji un citi speciālisti, kuri, kā norāda “Patria Latvia” izpilddirektors U. Romanovs, Latvijā nemaz neesot tik daudz.
Image
Bruņutransportieru "Patria 6x6" prezentācijas pasākums Ādažu militārajā bāzē/ Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Bruņutransportieru "Patria 6x6" prezentācijas pasākums Ādažu militārajā bāzē/ Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Tā kā ražošanas uzņēmums atrodas Cēsīs, tad, pirmkārt, potenciālie darbinieki tiks meklēti tuvējā apkārtnē – Cēsu, Valmieras,un blakus esošajos novados. Ņemot vērā, ka pieprasījums pēc šādas kvalifikācijas speciālistiem reģionā iepriekš nav bijis tik liels, vairums potenciālo kandidātu, iespējams, atraduši citu darbu Rīgā vai devušies peļņā uz ārzemēm.

Tāpat uzņēmums “Defence Partership Latvia” ir gatavs nodarbināt arī jaunos speciālistus, tāpēc jau pašlaik uzsāktas sarunas gan ar Valmieras, gan Priekuļos esošo Vidzemes tehnoloģiju un dizaina tehnikumu, kur tiek sagatavoti topošie automehāniķi un mašīnbūves tehniķi.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka Somijas kompānija “Patria” jau pērn uzsāka apmācīt “Patria” industriālo partneru Latvijā darbiniekus – gan automehāniķus, gan metinātājus, kuri būs tieši iesaistīti “Patria” 6x6 bruņutransportieru detaļu ražošanā un auto komplektēšanā Latvijā. Kopš 2021. gada augusta uzņēmumā “Patria” Somijā atrodas un mācās vairāki uzņēmuma “Defence Partnership Latvia” automehāniķi, kuri kopā ar somu kolēģiem veic “Patria” 6x6 komplektāciju, un piedalījās arī to četru transportlīdzekļu salikšanā, kurus Latvijas bruņotie spēki saņēma šī gada rudenī.

Image
Foto: Bruņutransportieru "Patria 6x6" testēšana Alūksnē/Juris Stoļarovs/Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: Juris Stoļarovs/Aizsardzības ministrija
Foto: Bruņutransportieru "Patria 6x6" testēšana Alūksnē/Juris Stoļarovs/Aizsardzības ministrija
Vēlāk ražošanas procesā būs jāiesaista vēl dažādu jomu speciālisti, tostarp kvalitātes kontroles speciālisti, loģistikas speciālisti, auto elektriķi. Arī viņiem 2022. gadā plānotas apmācības Somijā, lai pārņemtu labāko praksi un nepieciešamās kompetences.

Jau ziņots, ka 2021. gada 30. augustā Ādažu bāzē Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Somijas aizsardzības ministrs Anti Kaikonens (Antti Kaikkonen) parakstīja vispārīgo vienošanos par 6x6 bruņumašīnu iegādi no uzņēmuma “Patria”, kurā iekļauts Latvijas pasūtījums vairāk nekā 200 jauno bruņumašīnu piegādei līdz 2029. gadam. Latvijas pasūtījuma līgumcena ir aptuveni 200 miljoni eiro, un tajā ir iekļauta transportlīdzekļu piegāde, sākotnējā uzturēšana un personāla apmācības.

Plānots, ka  bruņumašīnu uzturēšana, remonts un nākotnē iespējamā modernizācija tiks veikta Latvijā. Tāpat projektā, piesaistot vietējos uzņēmējus, vienlaikus tiek gan veiktas investīcijas Latvijas ekonomikā, gan arī nodrošināta piegāžu drošība, kas bija viens no Latvijas izvirzītajiem priekšnosacījumiem, uzsākot 6x6 transportlīdzekļu platformas pētniecības un izstrādes fāzi.

2021. gada nogalē par  iespējamo pievienošanos “Patria” jauno 6x6 bruņu transportlīdzekļu projektam, kurā pašlaik vienošanos par iegādi parakstījusi Latvija un Somija, oficiālu interesi paudusi arī Zviedrijas Aizsardzības ministrija. Dalība projektā ir atvērta arī citām valstīm un, kā informē “Patria Group”, interesi izrādījuši vēl atsevišķi Eiropas sabiedrotie.

Dalies ar šo ziņu