DAIF Latvija uzņēmēji prezentē savus jaunākos sasniegumus ASV Armijas gada sapulcē

Uzņēmējdarbība un inovācijas
DAIF Latvija
DAIF Latvija ASV Armijas gada sapulces izstādē "AUSA 2021"
Foto: Foto: DAIF Latvija

Šonedēļ, Vašingtonā, ASV, Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas (DAIF Latvija) biedri un Latvijas Drošības un aizsardzības klastera (DAK) dalībnieki piedalās Amerikas Savienoto Valstu (ASV) armijas gada sapulcē un izstādē ‘’AUSA 2021’’, iepazīstot ASV armijas attīstības prioritātes un plānus jaunajā realitātē.

‘’AUSA 2021’’ vadmotīvs šogad ir ‘’laipni lūgti atpakaļ’’, kas apvieno vairāk par 33 tūkstošiem apmeklētāju un 650 uzņēmumu ekspozīciju no vairāk kā 60 valstīm. Gada sapulcē trīs dienu laikā paralēli norisinās vairāk kā 150 izzinošos pasākumu un prezentāciju, kurās tiek vēstīts par ASV armijas attīstības plāniem un izaicinājumiem, karavīru un viņu ģimeņu atbalsta pasākumiem, industrijas inovācijām aizsardzības spēju attīstībā.

ASV Armijas komandiere Kristīne E. Vormuta (Christine E. Wormuth) atklājot gada sapulci pateicās karavīriem par ieguldījumu civilajā drošībā Covid 19 vīrusa uzliesmojumu laikā, atbalstu afgāņu ģimenēm, kas meklē patvērumu ASV un misijās vairāk kā 140 vietās pasaulē. Viņa uzsvēra, ka armijai ir būtiski transformācijas uzdevumi, kas sasniedzami mūsdienīgi atlasot un sagatavojot karavīrus, modernizējot un inovējot risinājumus armijai sadarbojoties ar lieliem un maziem uzņēmumiem, veidojot starptautiskas partnerības alianses atbalstam.

‘’AUSA 2021’’ atklāšanas dienā aizsardzības industrijas delegācija kopā ar Latvijas vēstnieku ASV Māri Selgu, Aizsardzības atašeju ASV un aizsardzības padomnieku ANO ģmaj. Andi Dilānu un Aizsardzības ministrijas valsts sekretāra vietnieku Mārtiņu Paškēviču viesojās SIA ‘’UAV Factory’’ stendā. Uzņēmums demonstrēja Nacionālajos Bruņotajos spēkos izmantoto bezpilotu lidaparātu un aprīkojumu, kā arī jaunāko bezpilota izlūkošanas lidaparātu “Penguin C Mk 2 VTOL”, kas atšķirībā no līdzšinējiem “Penguin” sērijas modeļiem ir aprīkots ar vertikālās pacelšanās un nolaišanās iekārtām.

Uzņēmumiem ‘’AUSA 2021’’ laikā bija unikāla iespēja pēc Covid 19 radītiem ierobežojumiem tikties klātienē ar esošiem sadarbības partneriem un organizēt tikšanās ar potenciālajiem klientiem un piegādātājiem koncentrējoties uz produktu un pakalpojumu pārdošanu, jaunu tehnoloģiju pārņemšanu un esošo platformu modernizāciju. Savukārt ilggadējas sadarbības ietvaros starp Nacionālo aizsardzības industrijas asociāciju (NDIA) un DAIF Latviija norisinājās diskusija par turpmākajiem pasākumiem Latvijas un ASV uzņēmumu atbalstam.

DAIF Latvija Valdes priekšsēdētāja Elīna Egle raksturojot tikšanās norisi uzsver, ka ‘’uzņēmumiem, kas vēlas piegādāt produktus un pakalpojumus ASV armijai ir svarīgi izprast aktuālos armijas izaicinājumus pēc Covid 19, misijas pabeigšanas Afganistānā un attīstoties karadarbībai jaunos un vairākos spēka veidos vienlaicīgi. ASV armijas transformācija ir pastāvīgs un dinamisks process, kas aptver cilvēkus, procesus, struktūras un tehnoloģijas. Vienlaikus jāatzīmē, ka sadarbība ar ASV uzņēmumiem sniedz iespēju ieviest labākās tehnoloģijas Latvijas armijā un iesaistīties augstas pievienotās vērtības piegādes ķēdēs.’’

Latvijas aizsardzības industrijas delegācijā piedalījās DAIF Latvija valdes priekšsēdētāja Elīna Egle, SIA ‘’Belss’’ valdes loceklis Kaspars Ziediņš, SIA ‘’Cyber Circle’’ dibinātājs un izpilddirektors Aleksandrs Orlovs, SIA ‘’Energolukss’’ valdes loceklis Miķelis Caunītis, SIA ‘’SRC Brasa’’ valdes loceklis Kristiāns Brēdermanis, SIA ‘’SAF Tehnika’’, SIA ‘’SMW Wheels’’, SIA ‘’UAV Factory’’ pārstāvji ASV.

DAIF Latvija un DAK pateicas ASV vēstniecībai Latvijā, Aizsardzības ministrijai, Ārlietu ministrijai un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem par atbalstu delegācijas vizītes organizēšanā.

Dalies ar šo ziņu