Pentagons izveidojis darba grupu, lai pētītu ģeneratīvā mākslīgā intelekta iespējamos pielietojumus un draudus

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Defence News
Ilustratīvs attēls ar mākslīgā intelekta abriviatūru AI
Foto: EPA/Scanpix

ASV Aizsardzības departaments ir izveidojis jaunu darba grupu “Task Force Lima”, lai novērtētu un vadītu ģeneratīvā mākslīgā intelekta pielietojumu valsts drošības nolūkos laikā, kad sabiedrībā pieaug interese par šo tehnoloģiju, ziņo medijs “Defence News”.

“Task Force Lima” būs Galvenā digitālā un mākslīgā intelekta biroja kompetencē, kas tika izveidots tikai nedaudz vairāk kā pirms gada.

“"Task Force Lima” izveide parāda Aizsardzības departamenta nelokāmo apņemšanos vadīt mākslīgā intelekta inovācijas," teikts Aizsardzības sekretāra vietnieces Ketlīnas Hiksas (Kathleen Hicks) paziņojumā.

“Kamēr mēs pētīsim ģeneratīvā mākslīgā intelekta pārveidošanas spēku, mūsu uzmanība joprojām ir nemainīga - nacionālās drošības nodrošināšana, risku samazināšana un šo tehnoloģiju atbildīga integrēšana," uzsver Aizsardzības sekretāra vietniece.

Pēdējos mēnešos lielu uzmanību ir izpelnījies ģeneratīvais mākslīgais intelekts, kas spēj vadīt pārliecinošu sarunu vai izveidot tādu saturu kā datora kods ar nelielu pamudinājumu. Piemēram, uzņēmuma “OpenAI” radītais “ChatGPT” tērzēšanas bots nedēļas laikā pēc tā palaišanas pagājušā gada novembrī sasniedza vairāk nekā 1 miljonu lietotāju, taču uzņēmuma izpilddirektors Sems Altmans (Sam Altman) Kongresam liecināja par tā potenciālajiem apdraudējumiem.

Par ģeneratīvā mākslīgā intelekta izmantošanu militārajā jomā norit karstas diskusijas. Lai gan viedais palīgs varētu efektīvi atrast failus, atbildēt uz biežāk uzdotajiem jautājumiem vai atrast kontaktinformāciju, šādi rīki var arī veicināt dezinformācijas kampaņas, viltošanas un krāpšanas mēģinājumus, kā arī kiberuzbrukumus.

2021. gada sākumā ASV Aizsardzības departaments īstenoja vismaz 685 mākslīgā intelekta projektus, tostarp vairāki, kas saistīti ar lielākajām ieroču sistēmām. Taču tās arī ir pēdējās publiskās liecības. Pentagons mākslīgā intelekta projektiem 2024.gadam ir pieprasījis 1,8 miljardus dolāru.

Dalies ar šo ziņu