Lietuvas politiķu vidū izcēlušas ķildas par “Leopard” tanku iegādi

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/LRT.lt
Kaujas tanks Leopard Ādažu poligonā
Foto: Armīns Janiks / Aizsardzības ministrija

Šī nedēļa Lietuvā sākās ar labām ziņām – Lietuvas aizsardzības ministrs paziņoja par plāniem iegādāties vācu tankus “Leopard”, taču kaimiņvalsts politiķu vidū par šo jautājumu izcēlušās nesaskaņas un ķildas. Daži politiķi aizsardzības ministra Arvīda Anušauska izplatīto informāciju jau nosaukuši “nopludināšanu”, vēsta Lietuvas sabiedriskais medijs “LRT.lt”.

Ziņu par plānu iegādāties “Leopard 2” tankus Arvīds Anušausks izplatīja drīz pēc Valsts aizsardzības padomes sēdes. Vēlāk viņš sociālo tīklu platformā “Facebook” ierakstīja, ka Lietuvai nācās izvēlēties starp trīs tanku veidiem – amerikāņu “Abrams”, korejiešu “Black Panther” un vācu “Leopard”. Galu galā izvēle krita par labu “Leopard”, jo tie “vislabāk atbilda” valsts operacionālajām prasībām.

Taču ministra paziņojums par tanku iegādi, kuru līdz Lietuvas armijas rīcībā nebija, saniknoja politiķus.

Valsts prezidents Gitans Nausēda kritizēja A.Anušausku par informācijas publiskošanu “Facebook”, kas, iespējams, ir bijusi ierobežotas pieejamības informācija. Tikmēr parlamentārās Nacionālās drošības un aizsardzības komisijas opozīcijas deputāti apsūdzēja ministru mēģinājumā celt savu popularitāti sabiedrībā, un norādīja, ka viņa publiskie izteikumi ir samazinājuši Lietuvas spējas kaulēties par tanku cenu un piegādes nosacījumiem ar to ražotāju.

Savukārt A.Anušausks taisnojās, sakot, ka nekad nav publiski dalījies ar slepenu informāciju un informēja Valsts aizsardzības padomi, ka publiskos informāciju par plāniem iegādāties vācu tankus.

Tomēr Nacionālās drošības un aizsardzības komisijas priekšsēdētājs Laurinas Kasčiūnas (Laurynas Kasčiūnas) medijam “lrt.lt” sacīja, ka komisija tikai atbalstīja nodoma vēstules parakstīšanu ar Vācijas ražotājiem, lai iegūtu vairāk informācijas par “Leopard” tankiem. Vēstule neesot saistoša, un Lietuva joprojām var pieņemt lēmumu par cita ražotāja tanku izvēli.

Kā norāda L.Kasčiūnas, pašlaik Lietuva vēlas iegādāties tankus aptuveni divu miljardu eiro vērtība, taču jautājums ir palicis, gaisā karājoties – kura ražotāja tanki tie būs?

Dalies ar šo ziņu