"Politico": ASV senatori aicina Pentagonu nosūtīt Ukrainai iznīcinātājus F-16

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv
Iznīcinātājs F-16 lido virs Ādažu poligona
Foto: Armīns Janiks / Aizsardzības ministrija

ASV senatoru grupa vērsusies Pentagonā, lai iegūtu plašāku informāciju par to, kas būtu nepieciešams, lai nosūtītu uz Ukrainu  kaujas lidmašīnas F-16. Senatoru grupas pārstāvji apgalvo, ka mūsdienīgi izcīnītāju nodošana Ukrainas aizstāvjiem var izmainīt situācija kaujas laukā, vēsta “Politico”.

Savā vēstulē Pentagonam senatori raksta, ka karš starp Krieviju un Ukrainu "tagad atrodas kritiskā punktā", apgalvojot, ka iznīcinātāju F-16 piegāde Ukrainai varētu Kijivai dot zināmas priekšrocības.

"Pēc Minhenes drošības konferencē aizvadītajām sarunām starp ASV, Ukrainas un citu ārvalstu līderiem, kuri ir iesaistīti Ukrainas atbalstīšanā, mēs uzskatām, ka ASV ir nopietni jāizvērtē F-16 lidmašīnu piegāde Ukrainai," raksta senatori.

Kopīgās senatoru vēstules iniciators ir Demokrātu partiju pārstāvošais Marks Kellijs. Vēstulē senatori pieprasījuši, lai ASV aizsardzības sekretārs Loids Ostins līdz šīs nedēļas beigām sniegtu viņiem novērtējumus par dažādiem faktoriem, kas nepieciešami, lai ASV varētu nosūtīt iznīcinātājus  F-16 veiksmīgi Ukrainai.

Likumdevēji jautā, cik augsta prioritāte ir šādu iznīcinātāju piegādāšanai Ukrainai, un kā Ukraina varēs iegūt šos iznīcinātājus, ja tiks lemts par labu to nodošanai. Viņi arī lūdza aizsardzības resora novērtējumu par F-16 iznīcinātāju izmantošanas potenciālo ietekmi kaujas laukā un to, cik ātri Ukrainas piloti varētu tikt apmācīti darbam ar šī tipa lidmašīnām.

Senatoru grupa atzinīgi novērtēja ziņojumus, ka divi ukraiņu piloti jau ir ieradušies ASV, lai veiktu iznīcinātāju novērtēšanu Tuksonas Morisas gaisa spēku bāzē.

Pentagonam adresēto vēstuli parakstījuši demokrātu partijas senatori Tammijs Dakvorts no Ilinoisas, Tims Keins no Virdžīnijas, Martins Heinrihs no Ņūmeksikas un Džekijs Rozens no Nevadas, kā arī republikāņi Liza Murkovska no Aļaskas, Tomijs Tubervils no Alabamas un Teds Bads no Ziemeļkarolīnas.

Abu ASV kongresā pārstāvēto partiju likumdevēju centienus pārliecināt ASV prezidenta Džo Baidena administrāciju nosūtīt uz Ukrainu iznīcinātājus F-16, saskaņā ar “Politico” vēstīto, atbalsta arī NATO sabiedroto spēku komandieris Eiropā un ASV spēku komandieris Eiropā un Āfrikā ģenerālis Kristofers Kavoli.

Saskaņā ar “Politico” vēstīto, ģenerālis K. Kavoli pagājušajā mēnesī notikušā Minhenes drošības konferencē atzinis, ka modernu ieroču, tostarp  iznīcinātāju F-16 un tālas darbības rādiusa raķešu nosūtīšana Ukrainai varētu palīdzēt stiprināt tās aizsardzību pret Krievijas uzbrukumiem.

Taču ASV augstākā politiskā vadība, tostarp Džo Baidens un Baltā nama nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans uzskata, ka iznīcinātāji nav tūlītēja Ukrainas aizstāvju vajadzība kaujas laukā, salīdzinot ar citām spējām.

Arī Pentagona politikas vadītājs Kolins Kāls aizstāvēja ASV Prezidenta administrācijas nostāju paziņojot, ka visoptimistiskākais laiks vecāku “F-16” iznīcinātāju piegādei būtu aptuveni 18 mēneši, savukārt jaunāku lidmašīnu ražošanai varētu būt nepieciešami trīs līdz seši gadi.

"Tā ir ukraiņu prioritāte, taču tā nav viena no viņu trīs galvenajām prioritātēm," skaidroja K. Kāls. "Viņu galvenās prioritātes ir pretgaisa aizsardzības sistēmas un artilērija.”

Dalies ar šo ziņu