Pieaugot pieprasījumam Ukrainā, ASV armija palielina artilērijas ražošanas jaudas

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Defense News
ASV Mičiganas Nacionālās gvardes 119. kaujas artilērijas vienības karavīri veic kaujas šaušanu ar M777 haubicēm Ādažu poligonā
Foto: srž. Ēriks Kukutis / Aizsardzības ministrija

Tā kā Ukraina cīņā pret krievu karaspēku ik dienas izmanto tūkstošiem artilērijas lādiņu, ASV armija plāno palielināt munīcijas ražošanas jaudas, tai skaitā arī 155 mm artilērijas lādiņiem, kas tiek izmantoti haubicēm.

Kā ziņo ASV aizsardzības amatpersonas, ja pērn ukraiņi iztērēja aptuveni 3000 lādiņu dienā, tad šonedēļ izdotajā Pentagona faktu lapā teikts, ka ASV valdība uz Ukrainu iepriekš nosūtījusi jau vairāk nekā vienu miljonu 155 mm lādiņu.

Pirms kara Ukrainā ASV varēja saražot aptuveni 14 400 155 mm artilērijas šāviņu mēnesī. Tagad, kad palīdzības apjomi Ukrainai ir palielinājušies, ASV cer palielināt ražošanu līdz aptuveni 90 000 lādiņu mēnesī, teikts “The New York Times” publicētajā ziņojumā.

ASV armijas iepirkumu vadītājs Dags Bušs (Doug Bush) 25. janvāra preses konferencē apstiprināja, ka armija vēlas paplašināt ražošanas jaudas gan tajās ražotnēs, kur tiek  ražotas lādiņu metāla čaulas, gan arī tajās, kur ražo pašas sprāgstvielas un degļus.

Viņš norādīja, ka 155 mm lādiņu ražošana šobrīd  ir koncentrēta gandrīz tikai vienā vietā — Aiovas armijas munīcijas rūpnīcā.

“Mēs vēlamies paplašināt ražošanu gan šajā rūpnīcā, gan arī nodrošināt papildu iespējas privātajā sektorā, lai ražošanu intensificētu,” teica eksperts.

Sākotnējie līgumi par ražošanas palielināšanu, kas tika noslēgti pagājušā gada beigās, ir par lādiņu metāla korpusu ražošanu, un šīs ražošanas līnijas izveide ir vislaikietilpīgākā.

ASV armija sadarbojas ar uzņēmumiem “General Dynamics Ordnance” un “Tactical Systems”, lai palielinātu ražošanas jaudu Skrantonas armijas munīcijas rūpnīcā Pensilvānijā un blakus esošajā objektā. Tāpat armijai ir līgums ar uzņēmumu, lai izveidotu vēl vienu atsevišķu rūpnīcu Teksasā, kas veiktu to pašu darbu.

Turklāt ASV armija pagājušā gada beigās noslēdza līgumu par 391 miljonu ASV dolāru ar Ontario bāzēto uzņēmumu “IMT Defense”, kurš arī ražos nepieciešamās lādiņu detaļas.

“Lai arī šie līgumi vēl nav pilnīgi, domāju, ka mēs pāriesim no vienas ražošanas ķēdes uz vairākām vienlaikus,” sacīja ASV armijas iepirkumu vadītājs. Tāpat jau pērn ASV valdība sāka strādāt arī ar ārvalstu partneriem, lai palielinātu 155 mm lādiņu korpusu ražošanas jaudas.

Speciālists gan atzina, ka ražošanas jaudu ievērojams palielinājums ir arī zināms risks, jo nekad nevar precīzi paredzēt, kāds vēlāk būs produkta pieprasījums.

"Man labāk patīk, ja kapacitāte ir lielāka, kas mums vai mūsu sabiedrotajiem dod izvēles iespējas, nevis piedzīvot situāciju, kad kaut kas pietrūkst," sacīja D. Bušs.

Dalies ar šo ziņu