ASV Aizsardzības departaments nākamgad plāno būtiski papildināt artilērijas un raķešu krājumus

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Defence Blog
ATACMS raķetes palaišana ASV un Divnvidkorejas bruņoto spēku kopīgo militāro mācību laikā
Foto: AFP/Scanpix

Jaunākajā ikgadējā ASV galvenajā aizsardzības plānošanas likumprojektā, jeb Nacionālajā Aizsardības autorizācijas aktā paredzēts ievērojams ASV bruņoto spēku munīcijas iepirkums, tostarp plāni par raķešu krājumu papildinājumu, vēsta vietne “Defence Blog”.

Nākamajā 2023. fiskālajā gadā Nacionālā Aizsardzības autorizācijas aktā paredzēts atjaunot artilērijas lādiņu un raķešu krājumus, tostarp iepirkt Armijas taktiskās raķešu sistēmas (ATACMS), kas ir tuvā darbības rādiusa ballistiskās raķetes.

Likumprojekts garantēs tiesības Aizsardzības departamentam slēgt daudzgadu līgumu par 1700 ATACMS raķešu un vēl 700 HIMARS raķešu palaišanas iekārtu iegādi.

Acīmredzot Pentagons ir pievērsies mācībām, kas gūtas no Krievijas iebrukuma Ukrainā, un iegādāsies daudz vairāk munīcijas, lai būtu krājumi turpmākam konfliktam.

ATACMS tika izstrādāts 1991. gadā, lai nodrošinātu armiju ar liela darbības rādiusa taktisko artilērijas raķeti. Izmantojot precīzu nesējraķeti kā citas armijas raķetes un raķetes, ATACMS ir ilga lietošanas vēsture, un gadu gaitā tā ir piedzīvojusi plašus testus.

Raķetes tika plaši izmantotas Pirmā Irākas kara laikā operācijā “Desert Storm” 1991.gadā , gan operācijā “Irākas brīvība” 2003.gadā.

Raķešu sistēmas M270/M270A1 MLRS var palaist vienlaikus divas ATACMS tipa raķetes, kamēr sistēma M142 HIMARS, kas izmēru ziņā ir krietni mazāka, tikai vienu takstisko ballistisko raķeti.

Iepriekš šī tipa raķetes vairākkārt lūgusi piegādāt Ukraina, kas šobrīd saskaras ar pilna mēroga Krievijas agresiju un masveida civilo objektu apšaudēm. Neraugoties uz vairākkārtējiem lūgumiem, ASV pagaidām nav oficiāli apstiprinājusi lēmumu par šī tipa ieroču nodošanu Ukrainas bruņoto spēku rīcībā.

Dalies ar šo ziņu