Polija paraksta līgumu par otro ASV “Abrams” tanku partijas iegādi

Tehnika un ekipējums
Stars and Stripes/ Sargs.lv
ASV Armijas kaujas tanki “M1 Abrams” mācībās Ādažu poligonā.
Foto: Foto: Gatis Dieziņš / Aizsardzības ministrija

Polijas aizsardzības ministrs Mariušs Blaščaks 4. janvārī parakstījis vienošanos par ASV ražoto “Abrams” kaujas tanku otrās partijas iegādi. Tādējādi Varšava pastiprina savas aizsardzības spējas un stiprina militāro sadarbību ar Vašingtonu, ņemot vērā Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Polijas aizsardzības ministra parakstītā piegādes līguma vērtība lēšama 1,4 miljardu ASV dolāru vērtībā. Līgums paredz, ka Polija no ASV saņems 116 M1A1 “Abrams” tanku. Līgums iekļauj arī aprīkojuma, rezerves daļu un loģistikas paketi.

Polija ir pirmā ASV sabiedrotā Eiropā, kas ieviesusi bruņojumā “Abrams” tankus.

Līguma parakstīšanas ceremonijā piedalījās ASV diplomātiskās misijas Polijā vadītāja vietnieks Daniels Lotons (Daniel Lawton) un ASV 101. gaisa desanta divīzijas komandiera vietnieks brigādes ģenerālis Džons Lubass (John Lubas), kura spēki atrodas Polijas dienvidaustrumos netālu no robežas ar Ukrainu.

Iepriekš Polija un ASV vienojās par 250 modernizētu M1A2 “Abrams” tanku iegādi, kas tiks piegādāti 2025.–2026. gadā. Polija arī gaida Savienoto Valstu HIMARS artilērijas sistēmu piegādi un jau ir saņēmusi “Patriot” raķešu baterijas.

Dalies ar šo ziņu