Pentagons apsver Ukrainas karavīru apmācīšanu ASV "Patriot" lietošanai

Tehnika un ekipējums
LETA/UNN/INTERFAX-UA
Pretraķešu sistēma "Patriot" Polijā
Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix

ASV Aizsardzības ministrija izskata iespēju savā teritorijā apmācīt Ukrainas karavīrus zenītraķešu kompleksu "Patriot" lietošanai, ziņoja izdevums "Politico", atsaucoties uz avotiem Pentagonā.

"Politico" rakstīja, ka ASV jau ir apmācījušas Ukrainas karavīrus lietot haubices M777 un augstas mobilitātes raķešu artilērijas sistēmas HIMARS, bet šīs apmācības notika Austrumeiropā, Vācijā un Lielbritānijā. Līdz šim neviena Ukrainas karavīru apmācība nav notikusi ASV.

Pentagons šoreiz apsver iespēju veikt visu vai daļu apmācības ASV teritorijā, tostarp Fortsillas bāzē Oklahomas štatā, kur atrodas lielākā daļa instruktoru un trenažieru. Apmācība Eiropā ir iespējama, bet saistīta ar lielām loģistikas grūtībām.

Ziņu avoti gan atzīmēja, ka galīgais lēmums par apmācības vietu vēl nav pieņemts.

Lai Ukrainas karavīri tiktu pienācīgi sagatavoti darbam ar "Patriot", būs vajadzīgi "vairāki mēneši", iepriekš paziņoja ASV aizsardzības resora augsts pārstāvis. 

ASV trešdien paziņoja, ka nodos Ukrainai zenītraķešu kompleksu "Patriot", lai palīdzētu Kijivai atvairīt pastāvīgos krievu raķešu uzbrukumus.

"Patriot" piegāde iekļauta 1,85 miljardus lielajā militārās palīdzības paketē, par kuru tika paziņots brīdī, kad Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis devās vizītē uz Vašingtonu. 

Dalies ar šo ziņu