Baltais nams: Ziemeļkoreja piegādā ieročus "Vagner”; Phenjana to turpina noliegt

Tehnika un ekipējums
LETA/AFP/DPA
Ziemeļkorejas diktators Kims Čen Uns ar meitu pastaigājas gar Ziemeļkorejas starpkontinantālo ballistisko raķeti pirms tās starta
Foto: AFP/Scanpix

Ziemeļkoreja piegādājusi ieročus Krievijas algotņu grupējumam "Vagner", ceturtdien paziņoja Baltais nams. Tikmēr totalitārās Ziemeļkorejas valsts vadība piektdien noliegusi ziņas, ka tā uz Krieviju vedusi munīciju pa dzelzceļu.

Baltais nams informāciju par Ziemeļkorejas atbalstu ASV meklētā krievu oligarha un “Vagner” vadītāja Jevgēņija Prigožina privātajai armijai raksturoja kā faktu, ka sākusies sāncensība starp viņu un Krievijas Aizsardzības un citām ministrijām par tālāko ietekmi Kremlī.

Saskaņā ar ASV puses ziņām, Ziemeļkoreja pagājušajā mēnesī pārdevusi "Vagner" kājnieku raķetes, pārkāpjot ANO Drošības padomes rezolūcijas, sacīja Baltā nama Nacionālās drošības padomes pārstāvis sakariem ar presi Džons Kērbijs, norādot, ka ASV pastiprinās sankcijas pret "Vagner".

""Vagner" visur pasaulē meklē bruņojuma piegādātājus, lai atbalstītu savas militārās operācijas Ukrainā," Kērbijs sacīja žurnālistiem.

"Mēs varam apstiprināt, ka Ziemeļkoreja ir pabeigusi sākotnējās bruņojuma piegādes "Vagner", kas par šo ekipējumu samaksājis," viņš sacīja.

"Vagner", kas darbojas neatkarīgi no Krievijas Aizsardzības ministrijas un ir galvenais spēks uzbrukumā Bahmutai, katru mēnesi savām operācijām Ukrainā tērē vairāk nekā 100 miljonus dolāru, sacīja Kērbijs.

""Vagner" kļūst par varas centru, kas konkurē ar Krievijas armiju un citām Krievijas ministrijām," sacīja Baltā nama Nacionālās drošības padomes pārstāvis sakariem ar presi.

Tikmēr Ziemeļkoreja piektdien noliedza Japānas mediju izplatītās ziņas, ka tā esot vedusi munīciju Krievijai pa dzelzceļu.

Ārlietu ministrija Phenjanā savā paziņojumā uzsvēra, ka šis "nepatiesais" ziņojums ir "visabsurdākā maldināšana, kas nav nekādu komentāru vai interpretācijas vērta".

Ziemeļkoreja "saglabā nemainīgu savu principiālo nostāju jautājumā par "ieroču darījumu" starp [Ziemeļkoreju] un Krieviju, kas nekad nav noticis", teikts paziņojumā, kas datēts ar ceturtdienu, bet kuru piektdien publicēja Ziemeļkorejas valsts ziņu aģentūra KCNA.

Phenjana ir vairākkārt noliegusi, ka tā piegādātu Krievijai ieročus un munīciju.

Japānas laikraksts "Tokyo Shimbun" ceturtdien ziņoja, ka Ziemeļkoreja transportējusi munīciju uz Krieviju pa dzelzceļu. 

Savukārt ASV Baltā nama administrācija ceturtdien paziņoja, ka Ziemeļkoreja piegādājusi ieročus Krievijas algotņu grupējumam "Vagner". 

ASV pieņem, ka grupējumam "Vagner" piegādātā ekipējuma daudzums nemainīs kaujaslauka dinamiku, bet bažījas par to, ka Ziemeļkoreja plāno tālāku militārā ekipējuma piegādi, sacīja Kērbijs.

Ziemeļkorejas Ārlietu ministrija apgalvoja, ka "nepamatoto teoriju par ieroču darījumu" starp Phenjanu un Maskavu ir "sagudrojuši daži negodīgi spēki dažādiem mērķiem".

Ziemeļkoreja ir apsolījusi atbalstu Krievijai kopš pilna apjoma iebrukuma Ukrainā sākuma, izpelnoties Rietumvalstu sašutumu. Phenjana ir pakļauta starptautiskām sankcijām savas kodolieroču programmas dēļ.

Līdzīgas ieroču piegādes Krievija saņem no islāmistu režīma pārvaldītās un starptautiskajām sankcijām pakļautās Irānas, kuras valdošā režīma pārstāvji aktīvi noliedz dronu – pašnāvnieku nodošanu Krievijai, kura tos izmanto uzbrukumiem Ukrainas civiliedzīvotājiem un civilajai infrastruktūrai.

Dalies ar šo ziņu