ASV apstiprina raķešu sistēmu HIMARS pārdošanu Lietuvai par gandrīz pusmiljardu eiro

Tehnika un ekipējums
LETA/BNS
ASV artilēerijas raķešu sistēma HIMARS Spilves lidostā
Foto: Gatis Dieziņš / Aizsardzības ministrija

ASV Valsts departaments ir apstiprinājis augstas mobilitātes artilērijas raķešu sistēmu HIMARS un raķešu pārdošanu Lietuvai par aptuveni 495 miljoniem ASV dolāru (494 miljoni eiro),  paziņojusi ASV Aizsardzības drošības sadarbības aģentūra.
 

"Valsts departaments ir apstiprinājis iespējamo ārējās militārās pārdošanas darījumu ar Lietuvas valdību attiecībā uz "M142 HIMARS" palaišanas iekārtām un ar to saistīto aprīkojumu par aptuveno summu 495 miljoni ASV dolāru," informēja Aizsardzības drošības sadarbības aģentūra, piebilstot, ka Kongresā ir iesniegts nepieciešamais sertifikāts par iespējamo darījumu.

Aģentūra norādīja, ka ierosinātā pārdošana palīdzēs Lietuvai modernizēt savu bruņojumu, vienlaikus uzlabojot savietojamību ar ASV un citu sabiedroto bruņojumu, kas palīdzēs atvairīt reģionā esošos draudus.

Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks HIMARS sistēmas raksturoja kā "pilnīgi jaunu un spēcīgu bruņojumu, kāda Lietuvai nekad nav bijis".

"Šādam bruņojumam Lietuvas Bruņotajos spēkos būs nepieciešama vēl augstāka līmeņa izlūkošana, elektroniskās kaujas un citas spējas. Tiks piegādātas dažāda veida raķetes, arī operacionāli taktiskās raķetes ATACMS, kuras spēj lidot līdz 300 kilometru attālumā," Anušausks rakstīja vietnē "Facebook".

Lietuvas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka galvenais līgumpartneris būs ASV uzņēmums "Lockheed Martin", kas ražo HIMARS.

Vēlāk žurnālistiem Anušausks sacīja, ka Lietuva sistēmas saņems pēc dažiem gadiem un tādēļ tas neietekmēs Lietuvas lēmumu par pašreizējām ieroču piegādēm Ukrainai.

"Mēs tās saņemsim tikai 2025.vai 2026.gadā," piebilda ministrs.

ASV aģentūra informēja, ka ASV valdības vai "Lockheed Martin" pārstāvjiem būs jādodas uz Lietuvu programmas pārvaldības pārskata veikšanai, lai atbalstītu programmas izpildi. Tādas vizītes gaidāmas divas reizes gadā aprīkojuma izmantošanas un apmācību vajadzībām.

Oktobrī Anušausks paziņoja, ka Lietuva no ASV plāno iegādāties astoņas augstas mobilitātes raķešu palaišanas sistēmas HIMARS, un līgumu paredzēts parakstīt līdz decembrim.

HIMARS ir augstas precizitātes raķešu artilērijas sistēmas, kas tiek izvietotas uz militāro kravas transportlīdzekļu platformas. Viena palaišanas iekārta var būt aprīkota ar sešām vadāmajām raķetēm GMLRS, kas spēj sasniegt mērķi 70 kilometru attālumā, vai vienu raķeti ATACMS.

ASV tādas sistēmas ir piegādājusi arī Ukrainai, kas tās izmanto karā ar Krieviju.

Arī Latvija un Igaunija ir paziņojušas par plāniem iegādāties sistēmas HIMARS.

Dalies ar šo ziņu