Lietuva no ASV iegādāsies astoņas M142 "HIMARS" raķešu artilerijas sistēmas

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/LRT.lt
HIMARS
Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix

Lietuva no ASV iegādāsies astoņas raķešu artilērijas sistēmas M142 “HIMARS”, un pirkuma līgumu par parakstīt līdz šī gada decembrim, norāda Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks. Viņš informē, ka raķešu sistēmām vajadzētu būt piegādātām Lietuvā jau 2025. gadā.

"Amerikāņi ir devuši 90% pārliecību, ka līguma parakstīšana notiks līdz decembra sākumam. [Līgums ir par] atsevišķu sistēmu un astoņām palaišanas ierīcēm un sistēmām,” sacīja Anušauskas.

Lietuvas sabiedriskais medijs “LRT.lt”, citējot Lietuvas aizsardzība sministru, raksta, ka arī Latvija un Igaunija iegādāsies sešas šādas “HIMARS” sistēmas.

Pagājušajā nedēļā Lietuvas valdība palielināja šā gada aizsardzības budžetu par 148 miljoniem eiro. Pēc A. Anušauska teiktā, aptuveni 60 miljoni eiro no šīs summas tiks novirzīti “HIMARS” sistēmu iegādei.

Papildu finansējums tiks izlietots vieglo taktisko transportlīdzekļu “LJTV”, vidēja darbības rādiusa radaru un munīcijas iegādei.

“HIMARS” artilērijas sistēma tiek uzstādīta uz kravas automašīnas, un šajā konteinerā ir sešas precīzi vadāmas raķetēm, kuru darbības rādiuss ir aptuveni 70 kilometri.

ASV arī uz Ukrainu nosūtījušas 16 “HIMARS” sistēmas, kuras veiksmīgi tiek izmantotas cīņā pret Krievijas okupantu iebrukumu.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka ASV valdība šogad Latvijai piešķirs aptuveni 200 miljonus ASV dolāru drošības palīdzības un drošības sadarbības finansējumam, tostarp vairāk nekā 145 miljonus ASV dolāru ārvalstu militārajam finansējumam (FMF), lai stiprinātu Latvijas drošību un militāro savietojamību, aģentūru LETA informēja ASV vēstniecība Latvijā.

Kā norādījis aizsardzības ministrs Artis Pabriks, šo militāro finansējumu Aizsardzības ministrijai tērēs jau iepriekš pasludinātajām prioritātēm, proti, krasta aizsardzībai, vidējā rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmu un raķešu artilērijas "HIMARS" iegādei.

Dalies ar šo ziņu