ASV nodrošinās Latvijai ārvalstu militāro finansējumu, lai spēcinātu atturēšanu

Nozares politika
Sargs.lv
ASV
Foto: štvsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

ASV valdība 2022. finanšu gadā Latvijai piešķirs aptuveni 200 miljonus ASV dolāru drošības palīdzības un drošības sadarbības finansējumam, tostarp vairāk nekā 145 miljonu ASV dolāru apmērā ārvalstu militārajam finansējumam (FMF), lai stiprinātu Latvijas drošību un militāro savietojamību.

Prezidents Baidens paziņoja par jaunāko FMF paketi, kuru ASV Kongress apstiprināja septembra beigās, lai atbalstītu Ukrainu un 17 valstis, kas sniegušas Ukrainai nozīmīgu palīdzību. Ar FMF starpniecību Latvija var stiprināt savas aizsardzības un atturēšanas spējas.  

Latvijas nozīmīgais militārais atbalsts Ukrainas aizsardzībai ir bijis izšķirošs ukraiņu tautas centieniem cīnīties pret notiekošo Krievijas agresiju. Šis finansējums palīdzēs Latvijai nostiprināt savas nozīmīgās aizsardzības spējas, lai stiprinātu drošību savā teritorijā un NATO austrumu flangā.  

Ārvalstu militārais finansējums ir programma, kas nodrošina dotāciju vai tiešu aizdevumu ārvalstu militārpersonām ASV aizsardzības aprīkojuma iegādei, apmācībai un pakalpojumiem. 145,1 miljons ASV dolāru, ko Latvija saņem 2022. finanšu gadā, ir grantu finansējums.    

ASV izsaka atzinību sabiedrotajiem un partneriem no Latvijas un vairāk nekā 50 valstīm, kuras tām pievienojušās, turpinot sniegt Ukrainai smago bruņojumu, munīciju un citu vitāli svarīgu palīdzību tās drošībai.  Mēs ASV atzinīgi novērtējam visu sabiedroto un partneru ieguldījumu, sniedzot Ukrainai nepieciešamo atbalstu, lai tā turpinātu aizstāvēties pret Krievijas brutālo karu. 

Dalies ar šo ziņu