Aizsardzības ministrs: Lietuva nopietni apsver "Bayraktar" sistēmas iegādi

Tehnika un ekipējums
LETA/BNS
Lietuviešu dāvinatais "Bayraktar" Ukrainai
Foto: Lietuviešu dāvinatais "Bayraktar" Ukrainai Foto: BAYKAR/Twitter

Lietuva nopietni apsver Turcijā ražotā kaujas bezpilota lidaparāta "Bayraktar" sistēmas iegādi un tuvāko mēnešu nosūtīs ekspertus uz Turciju, piektdien paziņoja Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks.

"Mēs nopietni apsveram "Bayraktar" sistēmas iegādi, kuru veido vairāki lidaparāti, kuru izmantošanu varētu apgūt Lietuvas Bruņotie spēki, un iespējams Ukrainas puse varētu palīdzēt ar taktiku," Anušausks klāstīja preses konferencē.

Ministrs norādīja, ka tādas sistēmas iegādei nepieciešams viens vai divi gadi, jo "krājumā bija viens "Bayraktar"".

Anušausks informēja žurnālistus par Turcijas lēmumu uzdāvināt Lietuvai kaujas dronu "Bayraktar", kuru nodot tālāk Ukrainas vajadzībām.

"Aizsardzības ministrija un Bruņotie spēki pieņem šo dāvanu un ir pateicīgi Turcijai par novērtējumu un šai sabiedriskajai iniciatīvai izrādīto uzmanību," sacīja Lietuvas aizsardzības ministrs.

Pagājušajā nedēļā Lietuvas žurnālista Andrjus Tapina rosinātā akcijā trīsarpus dienu laikā izdevās savākt ziedojumos piecus miljonus eiro, kas vajadzīgi, lai iegādātos un uzdāvinātu Ukrainai "Bayraktar", kurš pēdējo mēnešu laikā savā ziņā kļuvis par Ukrainas pretestības simbolu Krievijas agresijai.

"Mums vēl ir jāizpilda mājasdarbs un jānoslēdz līgumi, jo "Bayraktar" vēl ir jāapgādā ar munīciju. Tie ir atsevišķi līgumi, un Aizsardzības ministrija to izdarīs," piektdien paskaidroja Anušausks, piebilstot, ka daļa no sabiedrības ziedotās naudas tiks izmantota munīcijas iegādei.

Tapins ceturtdien norādīja, ka no cilvēku saziedotajiem līdzekļiem 1,5 miljoni eiro tiks nodoti Lietuvas Aizsardzības ministrijai, kura iegādāsies visu nepieciešamo bezpilota lidaparāta pilnīgai aprīkošanai.

Savukārt Turcijas puse ir prasījusi, lai atlikušie 4,4 miljoni eiro cilvēku ziedojumu tiktu atvēlētu humānajai, aizsardzības, loģistikas vai atjaunošanas palīdzībai Ukrainai, paskaidroja Tapins.

Jau ziņots, ka Lietuvas un Turcijas pārstāvji trešdien Ankarā parakstīja saprašanās memorandu, kas paver ceļu "Bayraktar" iegādei.

Ukraina jau vairāk nekā trīs mēnešus cīnās pret Krievijas atjaunoto iebrukumu valstī, tomēr pretestību vājina ieroču trūkums, tādēļ Kijiva ir aicinājusi Rietumvalstis piegādāt Ukrainai pēc iespējas vairāk bruņojuma.

Viena "Bayraktar" kaujas bezpilota lidaparātu sistēmu, kas sastāv no sešiem droniem un to vadības ierīcēm. 

Dalies ar šo ziņu