Zviedrija pievienojas līgumam par 6x6 bruņumašīnu sistēmas pētniecību un izstrādi

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv
Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes 2.bataljona ("Dzelzs bataljona") bruņutransportieris "Patria"6x6
Foto: št.vsrž. Gatis Indrēvics/ Aizsardzības ministrija

Šodien, 1. jūnijā, Zviedrija pievienojās Latvijas, Somijas un uzņēmuma “Patria” noslēgtajam līgumam par kopīgas 6x6 bruņumašīnu sistēmas pētniecību un izstrādi uz “Patria” transportlīdzekļu bāzes.      

Pievienojoties līgumam, Zviedrijai būs pieejami 6x6 bruņumašīnu sistēmas pētniecības un izstrādes programmas ietvaros līdz šim veiktā darba rezultāti. Zviedrija arī kompensēs pētniecībā un izstrādē iepriekš veiktos ieguldījumus 3,1 miljonu eiro (bez PVN) apmērā, kas palielinās augstvērtīgā projekta finansiālo izdevīgumu.

Image
NBS bruņojumā esošais bruņutransportieris "Patria" 6x6 mācību laikā Ādažu poligonā
Foto: NBS bruņojumā esošais bruņutransportieris "Patria" 6x6 mācību laikā Ādažu poligonā/ Armīns Janiks/ Aizsardzības ministrija

Starptautiskās sadarbības programmas mērķis ir izstrādāt bruņutehnikas sistēmu, pamatojoties uz iesaistīto valstu kopējām prasībām. “Patria Land Oy” ražotais 6x6 tipa transportlīdzeklis jau iepriekš tika izvēlēts par platformu kopējai pētniecības un attīstības programmai.

Image
Zviedrijas Aizsardzības ministrs Peters Hulkvists Ādažu bāzē iepazīstas ar NBS bruņojumā esošo bruņutransportieri "Patria" 6x6
Foto: Zviedrijas Aizsardzības ministrs Peters Hulkvists Ādažu bāzē iepazīstas ar NBS bruņojumā esošo bruņutransportieri "Patria" 6x6/ Armīns Janiks/ Aizsardzības ministrija

Līdz šim pētniecības un izstrādes darba rezultātā tapusi kopēja bruņumašīnas platforma un bruņutransportieris, kas atbilst programmas dalībnieku noteiktajām vienotajām prasībām. Pētniecības un izstrādes darbs turpināsies arī, lai radītu citus 6x6 bruņumašīnu modeļus un transportlīdzekļu sistēmas dzīves cikla atbalsta sistēmu. Programma joprojām ir atvērta jaunu valstu dalībai.

Zviedrija tagad uzsāks darbu pie prasību saskaņošanas un nepieciešamajiem pielāgojumiem esošajā darba paketē, kā arī attiecībā uz jaunām pieprasītajām iespējām, lai vēlāk noslēgtu vispārīgo vienošanos par transportlīdzekļu iegādi Zviedrijas bruņoto spēku vajadzībām.

Image
Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes bruņutransportieri "Patria" 6x6 mācībās "Allied Spirit" Vācijā
Foto: Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes bruņutransportieri "Patria" 6x6 mācībās "Allied Spirit" Vācijā/ Armīns Janiks/ Aizsardzības ministrija
“Man ir liels prieks paziņot, ka “Patria” projektam ir pievienojusies nākamā valsts – Zviedrija, un tas arī sakrīt ar laiku, kad Zviedrija gatavojas iestāties NATO. Tas arī nozīmē to, ka mūsu aizsardzības industrijai būs vairāk darba, jo kopā ar Zviedriju mēs ne tikai turpināsim attīstīt 6x6 bruņumašīnu modeli, bet arī spēsim to veiksmīgāk piedāvāt vēl citām mūsu sabiedrotajām valstīm,” pauž aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Jau ziņots, ka Latvija, Somija un uzņēmums “Patria Land Oy” pētniecības un izstrādes līgumu, kas paredz izstrādāt valstu prasībām pielāgotu transportlīdzekli,  noslēdza 2020. gada 15. oktobrī.

Savukārt vispārīgo vienošanos par 6x6 bruņumašīnu iegādi no uzņēmuma “Patria” Latvijas un Somijas aizsardzības ministri parakstīja pērn 30. augustā Ādažu bāzē. Latvijas pasūtījuma līgumcena ir aptuveni 200 miljoni eiro, un tas ietver vairāk nekā 200 jaunu bruņumašīnu piegādi līdz 2029. gadam, sākotnējo uzturēšanu un personāla apmācības.

Image
Bruņutransportieri "Patria" 6x6 ražotnē Cēsīs
Foto: Bruņutransportieri "Patria" 6x6 ražotnē Cēsīs/ Armīns Janiks/ Aizsardzības ministrija

Pērn 29. oktobrī Somijas uzņēmums “Patria” saskaņā ar vispārīgās vienošanās nosacījumiem Latvijai jau piegādāja pirmos četrus jaunos 6x6 bruņu transportlīdzekļus.

Kopš šī gada marta Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, tostarp Zemessardzei, paredzētie 6x6 bruņutransportieri “Patria” jau tiek daļēji komplektēti Cēsīs esošajā Latvijas uzņēmumā SIA “Defence Partnership Latvia”. Plānots, ka no 2023. gada transportlīdzekļu komplektācija Latvijā tiks veikta pilnā apmērā.

Image
Bruņutransportieris "Patria" 6x6 ražotnē Cēsīs
Foto: Bruņutransportieris "Patria" 6x6 ražotnē Cēsīs/ Armīns Janiks/ Aizsardzības ministrija

6x6 bruņu transportlīdzekļu projekts Latvijai ir nozīmīgs gan no aizsardzības spēju, gan tautsaimniecības attīstības viedokļa. Tā rezultātā tiks būtiski stiprināta Nacionālo bruņoto spēku mobilitāte, savukārt pašmāju uzņēmumiem tas sniegs iespēju veicināt savu atpazīstamību un konkurētspēju starptautiskā līmenī.      

Dalies ar šo ziņu